Hír | 2011.11.16.

Terítéken Ménes

Terítéken MénesItt szúrta meg a darázs?
2011.11.16. Három fiú bora

A régiek úgy tudták, hogy a betegeket meggyógyítja a tokaji aszú. Ruszton erre azt mondták, hogy az ő aszújukat meg az egészségesek isszák. És a ménesiek? Ők vörös aszút készítettek és jót mosolyogtak az aszús versenytársak huzakodásán.

Ennek a vörös aszúnak a legendája többek között azért is élhet még, mert egy igazi klasszis, Balla Géza foglalkozik a kérdéssel. Az Arad-hegyaljai, ópálosi birtokon több esztendőben is beindult a botrytizálódás, megfelelő cukorfok is létrejött, de az aszú kifejezéssel óvatosan bánik a borász. A kadarkából készülő Kadarisszima inkább szamorodni, szokta mondani Balla Géza, amiben azért benne van, hogy egyszer majd előáll az új vörös aszúval, ha a természet, a vadak és a darazsak is úgy akarják.

?Mint ahogy azt valószínűleg minden borász elmondja, 2011 nagyon jó évjárat volt, hála Istennek nálunk is? ? összegez valóban a többi borásszal egybe hangzóan Balla Géza. ?Hosszú őszben volt részünk, a jó minőségű szőlőből pedig jó minőségű bor készül. Befejeződött a szüret, de még nincs kereskedelmi forgalomban borunk ebből az évjáratból. Fehér boraink közül a királyleányka és a szürkebarát, rozék közül a kadarka rozé készült el. Vörösborunk még nincs készen ebben az évben. Az eddigi új borok már jó pár rendezvényen debütáltak, nagyon jó a visszhangjuk. Új kezdeményezés, hogy három cuvée készül a három fiamról elnevezve. Tavaly kezdtük a legkisebbel, Dáviddal, ez évben a Tamás cuvéet fogjuk elkészíteni, jövőre lesz soron Krisztián fiam. Ezekben a borokban nem a ménesi borvidék jellegzetes fajtáit használjuk, hanem a nagy bordeaux-i fajtákat (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot). Kadarisszima borunk, a ménesi aszú jó hírét próbálja visszaállítani, de az aszúsodás mértéke nagyon változó ezen a vidéken. Idén is volt aszúsodás, de a darazsak és méhek támadása miatt az ideálisnál hamarabb leszüreteltük.?

Nem baj, kivárjuk.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás