Hír | 2011.11.26.

Terítéken a hungarikum-törvény

Terítéken a hungarikum-törvény Telitalálat
2011.11.26. Mint azt, ahogy már hírül adtuk, éppen zajlanak a Hungarikum Napok Tihanyban.

Elkészült a nemzeti értékek védelméről szóló törvényjavaslat, amelyet várhatóan a parlament tavaszi ülésszakán vitatnak meg a képviselők - mondta Horváth Zsolt (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, a hungarikum-törvény egyik előkészítője a hungarikum konferencián pénteken Tihanyban.

A Hungarikum Napok alkalmából rendezett szakmai tanácskozáson elhangzott: a 2010 végére elkészült törvénytervezethez  ? amelyet majd a Vidékfejlesztési Minisztérium terjeszt az Országgyűlés elé ? civil szervezetektől, őstermelőktől több száz indítvány érkezett.

Horváth Zsolt hangsúlyozta, hogy a törvény a hungarikumok tételes felsorolását nem fogja tartalmazni, hanem objektív minőségi és értékbeli kritériumokat határoz meg. Hozzátette: bárki, bármi bekerülhet a hungarikumok közé, aki, ami az adott kategóriáknak megfelel. Lesznek helyi értékek, megyeiek, nemzetiek és a képzeletbeli piramis csúcsán a hungarikumok szerepelnek ? mondta a képviselő.

Közlése szerint a helyi értékekről a települések önkormányzatai döntenének, a megyei értékeket a megyei önkormányzatok bírálnák el, a nemzeti értékeket egy külön erre a célra létrehozott, elismert szakemberekből álló bizottság minősítené. Kiemelte, hogy a minősítés nem szól örökre, a kritériumok nem teljesítése esetén ki lehet majd kerülni a hazai értékek közül.

A hungarikumok köre a kereskedelmi forgalomban kapható termékek mellett lefedné az épített örökséget, természeti, kulturális, művészeti értékeket, de hagyományőrző csoportok és szellemi alkotások is bekerülhetnek a különleges oltalmat élvező körbe.

A konferencián Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója a törvény mielőbbi megalkotását sürgette. Fontosnak tartotta, hogy a hungarikumok védelméről szóló törvény a tanúsító védjegy használata mellett kedvezményeket is biztosítson a nemzeti gyűjteménybe tartozók számára. Példaként a védjegy díjmentes használatát, a szellemi és iparjogvédelmi díjak mérséklését és külön pályázati lehetőségeket említett. Közlése szerint a manufaktúra évente 20 millió forintot költ iparjogvédelmi oltalmak meghosszabbítására. Hozzátette: szeretnék azt is elérni, hogy a hungarikumokat hamisítókat szigorúbb büntetéssel sújtsák.

A konferenciát követően a Premium Hungaricum Egyesület hét magyarországi pincészet egy-egy borának adományozott megkülönböztető védjegyet.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás