Hír | 2011.11.22.

Szeremley Huba borestje Izsákon

Szeremley Huba borestje Izsákonborbarátok
2011.11.22. A Kostka László Borbarát klubban Izsákon, december 2-án vendégeskedik a Badacsony nagy hatású borásza.

Kostka László, az aranysárfehér első izsáki telepítője a helyi borbarát klub névadója.  A társaság azt tűzte ki célul maga elé, hogy más borvidékekről meghívott borászok kóstolóin keresztül ápolja az alföldi borkultúrát. Az az elképzelés vezérli őket, hogy így a meghívott borász viheti el a borértő alföldiek jó hírét.

December 2-án este nyolctól a Vino étteremben Szeremley borok szerepelnek Izsákon.

A kóstolandó borok:

Szeremley Rizling

Badacsonyi Rajnai Rizling

Badacsonyi Szürkebarát

Szeremley Rose

Szeremley Merlot

Késői Olaszrizling

Menü:

Előétek: marinált kacsamell, sajt trikolór

Főétek: szűzsült hagymarózsa gombapástétom burgonyafánk

Édesétek: aszalt barackos fehércsoki csemege

Részvételi díj: 4500 Ft/fő

Info: [javascript protected email address]; Gucsi Andrea: 2/806-2158; Aranyi László: 20/805-1788;

www.borbaratklub.hu.

Elitbor háttér: 1873-ban Szélesi József vincellér szelektálta egy kadarka ültetvényben a sárfehér szőlőt, ezért feltételezték, hogy a fehér kadarka változata. A szelektálástól kezdve Fejszés István volt a legelkötelezettebb terjesztője. Az izsáki sárfehér nevet maguktól az izsáki szőlőtermesztőktől kapta. Fehér bogyója és nagy fürtje miatt mondták rá, igen találóan, hogy nehéz, mint a sár. A Somlói borvidéken termesztett sárfehértől független, teljesen más fajta.

Idővel Kostka László izsáki gyógyszerész foglalkozott elmélyülten a fajtával. Kostka 1858-ban a felvidéki Kisszebenben született. Ősei lengyelek voltak. Gyógyszerész diplomáját Budapesten szerezte. Gyógyszerészként praktizált bátyja, Csontvári Kostka Tivadar (igen, a világhírű festőművész, akit Kostka Mihály Tivadarként anyakönyveztek, s aki festőként már a Csontváry Kosztka Tivadar nevet használta) patikájában Gácson. Később önálló gyógyszerészként több településen is tevékenykedett. 1900-ban felhagyott a gyógyszerészettel és családtagjaival közösen megvásároltak Izsákon mintegy 100 hold gyenge minőségű homokot, amit fokozatosan szőlővel telepített be. A területet ma is Kostka telepnek nevezik.

Kostka László szőlőtermesztői munkássága révén országosan ismert szakember lett.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás