Hangsúly | 2018.11.24.

Szentpéteriék a csúcson

Szentpéteriék a csúcsonSzentpéteri Attila

2018.11.24. Az ez évi országos újbor verseny díjait a mai nyílt napon adják át, de kiszivárgott hírek szerint igen jól szerepelt a kiskőrösi Szentpéteri Borpince.

Elitborhír

Az adott évjárat borai immár 15. alkalommal mérettetnek meg újborként a Vajdahunyad várában megrendezet újbor és sajtfesztivál keretében megrendezett versenyen. A szekszárdi Ferencz Vilmos ötletére megszületett programot maga az ötletgazda szervezi meg fáradhatatlanul évre év. Idén több mint négyszáz minta érkezett, ami a műfaj tartós sikerét mutatja. Magyarország 2018 Év Legjobb Újbora idén a legmagasabb pontszámot kapott, így chamiopn díjas olaszrizling válogatás lett Szentpéteri Attiláék pincéjéből. 


Elitbor kommentárja

Elitbor kommentárja

Szentpéteri Attila és Attila fia igazi álompárost alkot. Szeretik, tisztelik, figyelik egymást. Rengeteget dolgoznak, egyre komolyabb eredményeket érnek el, de még egyszer sem lehetett látni rajtuk megelégedettséget. Keresik az újat, kipróbálnak nehéznek vagy lehetetlennek tűnő dolgokat, és persze közben elkészítik a kötelező darabokat, azaz a jó ivású, tiszta íz képű, fajtajelleges boraikat. A néró fajtát a szekszárdi Merfelsz Gábor mellett ők hozták be a köztudatba. Ebből a különleges, kettős hasznosítású fajtából készült rozéjukkal ők hozták el Cannes-ból az első érmeket. Izgalmas barrique rozé is készült a műhelyben.

Az Alföldre legjobban illő fajtákból (cserszegi, irsai, olasz) rendre kiváló tételeket készítenek, de előfordult, hogy kései szüretelésű rajnai rizlingjük a legnagyobb németországi borversenyről hozott el nagyaranyérmet. A mostani újbor versenyen a néró és a kékfrankos gyöngyöző rozé is aranyérmes lett, ezüstöt ért el továbbá az irsai, a cserszegi és a kékfrankos rozé.

Az újborok versenyén elért champion díj remélhetőleg újra ráirányítja a figyelmet arra, hogy Kiskőrösön, nem messze Petőfi szülőházától van egy borkulturális sziget. Szentpéteri Borház a neve.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás