Hír | 2013.03.13.

Szentpéteri, néró rozé és egyéb izgalmak

Szentpéteri, néró rozé és egyéb izgalmakAttilák
2013.03.13. Szentpéteri Attila kiskőrösi borász, növényvédő szakmérnök, labdarúgó, önkormányzati képviselő kalauzolt minket borai világában és rajzolt szép ívet az idei év terveiről.

Ha a kiskőrösi Szentpéteri Borpincéről esik szó borértő körökben (s esik szó róluk egyre többet), az első bor, amire felkapjuk a fejünket, a borászat néró rozéja. Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire lenyűgözött minket a különleges, egyedi fajta. A kiskőrösi borászat felkarolta a nérót, és évről évre ropogós, egyedi ízvilágú rozét készít belőle. A néró az egyetlen olyan csemegeszőlő, amiből vörösbor készíthető. Csizmazia József és Bereznai László nemesítették 1965-ben az Eger 2 (Seyve-Villard 12375 sel.) és a Gárdonyi Géza (medoc noir x csabagyöngye) keresztezésével. Magyarországon 1993 óta államilag elismert fajta; de Svájcban és Brüsszelben is fajtaoltalmat kapott.

A Szentpéteri Borpince 2012-es Néró Rozéja a XIV. Miklós napi Országos Rozé Borversenyen a második legmagasabb pontszámot kapta (és csak halkan jegyezzük meg, hogy a Magyarország Legjobb Rozéja díjat elnyerő soproni pincészet hajszálra ugyanannyi pontban részesült?).

?Kedves számomra ez a bor, teljesen visszaadja azt, amire a fajta és az évjárat képes, egy igazi kuriózum. A rózsaszín legszebb árnyalatában pompázik, a barackvirág színében. Illatában a vérnarancs, enyhe menta és feketeszeder dominál, igazán egyedi az illatvilága. Íze intenzív, hosszan tartó, kiegyensúlyozott, harmonikus. Friss és tartalmas.  Nem oly rég értünk haza Szekszárdról, ahol Merfelsz Gáboréknál volt lehetőségünk 5 évjárat nérójával megismerkedni, nagyon tanulságos út volt számunkra?- kezdi beszámolóját Szentpéteri Attila.

A fehérek közül kiemelendő a pincészet 2011-es chardonnay bora, mely rendkívül komplex, az alföldi, kunsági chardonnay-k jeles képviselője. Gyönyörű a megjelenése, citrusos illattal fogad, melyet kiegészítenek a szénás jegyek. Íze markáns, szépen lekerekedett, lendületes és tüzes ?  igazán professzionális bor.

Harmadik borként a 2012-es rajnai rizlingről kell, hogy szót ejtsünk. Ez a bor töppedt szőlőből készült és nem titok, hogy a borász kedvenc fajtájával van dolgunk. Mézes, diós, mazsolás, aszalt gyümölcsös jegyekkel indít, arany színével ragad magával. Szép finom savai vannak, markáns, de nem bántó. Csupán érdekességképpen jegyezzük meg, hogy a karácsonyi ünnepi előkészületek során ugyanezen borokról értekeztünk, melyeket most a gazda is kiemelt a sajátjai közül, ha már összefutottunk.

Ami a dolgos hétköznapokat illeti: folytatódnak a felújítási munkák, fajtaszerkezet váltások a szőlőben, helyi és világ fajtákkal egyetemben. ?Új fajtaként a fűszeres traminivel dolgozunk, de telepítünk cabernet sauvignon-t, cabernet franc-t, kékfrankost (melyből rozé és vörös egyaránt fog készülni), illetve nérót nagyobb felületen, így a területünk immáron összességében mintegy 40 hektár. A legidősebb tőkéink 25 évesek, átlagban az ültetvények 8-10 év körüliek, mind nagyon jó adottságú területeken Kiskőrösön és Soltvadkerten egyaránt? ? összegez a családi vállalkozás feje.

?Az idei év teendői közé sorolandó az új vinotékánk megnyitása, mely Kiskőrös központjában kapott helyet. Célunk, hogy szeptember első hétvégéjére a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napokon megnyithassuk az új üzletünket. Ez egy családi vinotéka lesz a borainkkal, más jeles Duna borrégiós borászat ajánlatával kiegészülve. Lesz még egy nagy hatvanfős borkóstoló termünk, itt szeretnénk levezényelni a borkóstolókat, borvacsorákat. Ez a fejlesztés nagyon fontos lépés a borászatunk életében. Ezen felül csatasorba állítanánk az üzemméretünknek megfelelő palackozó gépsort. Újabb lendületet adott a munkánknak, hogy a fiammal, ifj. Szentpéteri Attilával immár együtt is dolgozunk, Bízunk a 2013-as évjáratban, reméljük, hogy legalább annyira jó lesz, mint a 2011-es. 2012 sem volt rossz minőségileg, csupán mennyiségben maradt el a várttól.?

Szentpéteri Attila a közösségért felelősséget vállaló ember, aki a közügyeket és a szőlő-bor ágazat kérdéseit is nagy komolysággal szemléli.

?Tavasszal szeretnénk egy bemutatkozó borestet szervezni, 80-100 professzionális vevőnk számára, hogy jobban megismerjenek minket és a borainkat. A szervezéshez és a lebonyolításhoz pedig számítunk az Elitbor segítségére is.?

Köszönjük.

És segítünk is.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás