Hír | 2011.11.18.

Szakál Zoltán: ?Több prémium bort készíthetünk?

Szakál Zoltán: ?Több prémium bort készíthetünk?Hagyomány és innováció
2011.11.18. A Csányi Pincészet borászati vezetője az év ajándékairól.

A magas minőséget is megcélzó nagyüzem a Csányi Borászat, ahol a mindennapok villányija is készül. Működésük, hatásuk messze túlmutat a kisváros határain. Szakál Zoltán borászati vezetőtől kaptunk információkat az aktuális helyzetről.

?Szín- és extraktanyagban rendkívül gazdagok a 2011-es újborok. Villányban nagyon kedvező volt az időjárás, október elejéig tartott a jó idő. A szüretet szeptember 1-jén kezdtük a portugieserrel és október 13-án cabernet sauvignonnal fejeztük be. A fajták összeértek, így a feldolgozó kapacitás növelésére volt szükség, de ezt rendben meg tudtuk oldani. Egy ilyen jó évjáratra az is jellemző, hogy ilyenkor hosszabb érlelési folyamatot használunk a prémium borainknál, illetve barrique hordókat a francia fajtáknál: a cabernet sauvigninon, a cabernet franc, a merlot vagy éppen a pinot noir borainknál. Ez azért is nagyon fontos, mert 2010-ben nem volt lehetőség ilyen prémium borok készítésére. A magas minőség szelektálása már a szőlőben elkezdődik a terméskorlátozással, majd a borászati kezelések is különböznek. Ezeket a borainkat például külön erjesztjük. Az tehát már biztos, hogy készülni fog Château Teleki (prémium) borcsalád, és nagyon reméljük, hogy egy Elegance cuvée-t is életre tudunk hívni, amely a legmagasabb prémium kategóriás borunk? ? összegzett Szakál Zoltán.

Itt jegyezzük meg, hogy a 2007-es Elegance nagyon szép sikereket könyvelhetett el: Les Citadelles du Vin 2010 ? Trophée Citadelles, Legjobb magyar bor különdíja; XXXIII. Challenge International du Vin 2010 ? Ezüstérem; Mundus Vini 2009 ? Ezüstérem; AWC Vienna 2009 ? Ezüstérem; Japan Wine Challenge 2009 ? Ezüstérem; XXXI. Országos Borverseny 2009 ? Aranyérem; Vinagora 2010 ? Aranyérem.

A borászati vezető elmondta, hogy évvégi beruházásként sikerült technológiai rendbe állítani új szivattyúkat és 50 db 300 literes új barrique hordót, amivel bővült a pince állománya. A hordók hagyományos magyar tölgyből készültek, azokat magyar cégtől szerezték be.

És mi újság az új borokkal? ?November végén fog forgalomba kerülni a rozénk, ami kékfrankos-pinot noir házasítás. Igazán gyümölcsös, zamatos bor lett, egyelőre a derítésnél tart, ezután kerül palackba. Az újévet pedig egy vörösborral fogjuk nyitni, ekkor kerül majd a boltok polcaira a portugieser.?

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás