Hír | 2012.03.16.

Sándor-napi Bormustra Tapolcán

Sándor-napi Bormustra TapolcánMustrálnak
2012.03.16.A hagyományoknak megfelelően idén is Tapolcán rendezik meg a Balatoni Borrégió egyik legjelentősebb szakmai találkozóját, a Sándor-napi Bormustrát, amelyen a régióban termelt, tavalyi évjáratú illatos fehérborokkal ismerkedhetnek a szakértők, érdeklődők.

A március 19-i rendezvény 17 órától veszi kezdetét a Tamási Áron Városi Művelődési Központban, ahol a hat borvidékből álló Balatoni Borrégió termelői sorakozatják fel a legjobb boraikat. Az idei mustrára olyan fajtákból válogatták össze a 2011-es évjáratú borokat, amelyeket a badacsonyi kutatóintézetben nemesítettek, illetve a fajta előállításával kapcsolatos szakmai munka meghatározó részét Badacsonyban végezték.
Példaként a keresztezéssel készült borok közül a zeuszt, a zenitet, a zétát, a zengőt, a rózsakőt és a vulcanust emelték ki a szervezők, a klónszelektált fajták közül pedig egyes olaszrizling, szürkebarát, budai zöld és rajnai rizling fajtákat.
A nemesítésről Májer János, a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója tart előadást. A várhatóan mintegy 35 bort Kállay Miklós professzor, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője mutatja be, miközben a résztvevők mindegyiket megkóstolják.
A mustrát az idén is a borokhoz illő vacsora zárja ?  szarvaspörkölt és harcsapaprikás ? Mezőssy Zoltán borász-gasztronómusnak köszönhetően. A borok pontos listája és a részletes program a www.balatoniborregio.hu oldalon olvasható.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás