Hír | 2017.05.12.

Péntektől Szegeden fesztiváloznak a borszeretők

Péntektől Szegeden fesztiváloznak a borszeretőkPortálunk főszerkesztője a borfesztiválon
2017.05.12. Mától az Elitbor szerkesztősége a szegedi Széchenyi téren dolgozik. Ezért a borfesztiválról szóló beharangozót a Pince Művektől vettük át.

Pince Művek

Idén 23. alkalommal gyűlnek Szegedre a legjobb hazai pincészetek, hogy Magyarország legnagyobb szabadtéri borozójában tíz napon át annyi bort töltsenek a poharakba, amennyit még a szervezők sem mertek eddig megszámolni.

A szegedi borfesztivál nem puccos, nem elit rendezvény, ezért belépőt sem szednek, „olyan ez, mint egy hatalmas, jó hangulatú kocsma” – vallja Dlusztus Imre, az idén 23. alkalommal megtartott borfesztivál alapítója, aki szerint Győr mellett Szegeden él a legtöbb jól képzett borissza. Amit – egyebek mellett – az is jelez, hogy a városnak több mint tucatnyi nívós vinotékája van, megszámlálhatatlanul sok borestje, borkurzusa, sőt, a helyi egyetem valamennyi karán oktatnak borral kapcsolatos tárgyakat, legyen szó orvoslásról vagy borkultúráról.

Még az alapító sem látta előre, hova növi ki magát a fesztivál: 1995-ben mindössze hét kiállítót tudtak összeszedni, egy évre rá már dupláztak, idén pedig már másfélszáz borászat itatja majd a nagyérdeműt – eleddig még a szervezők sem merték megsaccolni, mennyi bor gurul le a torkokon. A naponta 15-25 ezer látogatót fogadó fesztiválon egyébként több színpadon közel 250 program szórakoztatja a borozgatókat, akik este hat után egyetlen vonaljeggyel Szeged összes tömegközlekedési eszközét igénybe vehetik.

Szinte a kezdetektől állandó vendég a fesztiválon a Frittmann Borászat is. „Ott tettük meg az első lépéseket, akkortól kezdtek felfigyelni ránk és a borainkra. A fesztiválnak egyre nagyobb presztízse lett, aki számított, mind ott volt Villányból, de Tokajból is” – emlékszik vissza Frittmann János. „Bárhova is helyezték a standunkat, mindig megkaptuk a többiektől, hogy mi vagyunk a legjobb helyen, annyian jöttek hozzánk” – idézi fel a megmosolyogtató „kritikákat” a soltvadkerti borász, akit ma már saját büszkeségének tekint a város, amely május 12. és 21. között az ország legnagyobb szabadtéri borozójával várja a vendégeket.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás