Hír | 2018.04.22.

Ódon Pince: hagyomány és minőség

Ódon Pince: hagyomány és minőségTombor István

2018.04.22. Tombor István nem mesélhet a hajdanvolt szőlősgazda ősöktől ráhagyományozott tudásról, hiszen egy budapesti kelmefestő-vegytisztító családból származik. Nagyapja, apja után jómaga is ezt a szakmát gyakorolta a fővárosban 43 éven keresztül. Aztán egy véletlen a Káli-medencébe, Köveskálra sodorta.

Elitborinfo – Gombos Erzsébet írása

1987-ben megvette az első tábla juhfark szőlejét és azóta párjával, Deli Irmával itt gazdálkodik. Ízig-vérig borosgazda lett belőle. Hat-hét fajta bort készít, minden nedűjét a nevén nevezi. Nem híve a flancos bornevek adásának, nála magától értetődő, mit rejt a palack. A címkét nem tartja fontosnak, számára az üvegekbe töltött bor íze, zamata, minősége a mérvadó. A barrique borok mestereként is számon tartják. Családi „műhelyében” háromféle bort barrique-ol, az olaszrizlinget, a chardonnay-t és a juhfarkot. Úgy tudja, az olaszrizlinget csak nagyon kevesen, a juhfarkot pedig egyedül ő barrique-olja a borosgazdák közül. Van egy 20 hektós hordójuk, ami kizárólag a juhfarké, mindig ebben érik Tombor István kedvenc bora. Ötvenhárom hordót őriz a pincéjük, nem is vesznek már többet, nekik ennyi már elég lesz. Náluk minden bor fahordóban készül. Nem hisz az újfajta érlelési eljárásokban, eszközökben. Vallja: „A Jóisten úgy találta ki a szőlőt, hogy fahordóban kell hogy érlelődjön. Négyezer éve ezt használják. A régit számomra nem múlja felül semmilyen új megoldás.” Öthektáros szőlejükben rizlingszilvánit, cserszegi fűszerest, szürkebarátot, chardonnay-t olaszrizlinget és juhfarkot szüretelnek. A rozét kékfrankosból és pinot noir-ból készítik, vásárolják hozzá a szőlőt, de mindig ugyanattól a gazdától veszik és természetesen fahordóban érlelik.

Berögződött szokásaiból nem enged az Ódon Pince idős gazdája. Derűsen meséli, az elmúlt 20 évben cukrot csak a napi kávéjához vett. Élesztőt, tartósítószert, ízfokozót nem használ a pincében. Erre itt nincs szükség, hangsúlyozza, hiszen rendkívül komplexek, ízben gazdagok a köveskáli borok.

Mi motiválta borpalettájának kialakítását? A következőképpen elmélkedik erről: „Meggyőződésem, hogy minden magyar borásznak kötelessége lenne egy őshonos magyar bort tartani. Nálam ez a juhfark. Ezt rajtam kívül túl sokan nem tartják be. Chardonnay nélkül Magyarországon nem lehet borászatot elképzelni. Amikor én elkezdtem ezzel a borral foglalkozni, százszor népszerűbb volt, mint ma. Pedig nagyon jó ez a bor. Olaszrizling nélkül ugyancsak nincs borászat, mert szerintem ezt mindenki szereti. A legjobb minőségű szürkebarátot a Balaton felvidéken termelik, hogyne itt készülne belőle a legjobb bor is. Kell egy hétköznapi bor, ami fröccsnek is jó, reggel, délben, este is kellemes ital, ez a rizlingszilváni, aztán kell egy illatos bor, nálam ez lett a cserszegi fűszeres. Próbálkoztam az irsai olivérrel, de nagyon kényes, nem vált be. Így állt össze az én választékom”

István gazda érdekesen utal a korára. „Nem vagyok egy mai sütés.” Ami számokban annyit tesz, 75 éves. Sokszor hangsúlyozza, megöregedett, nem akarja ő már sem a szőlőben, sem a pincében megváltani a világot. (Jóllehet, soha nem is akarta.) Csak jó borokat akar még készíteni, kedvesen, szívélyesen fogadni a hozzájuk érkező vendégeket, elégedetten, derűsen élni, és éltetni jóhírű pincészetét.

Nagy tervei ugyan nincsenek, de mert már egyre fárasztóbb számára a kézi dugózás, elhatározta, vesz egy dugózógépet. Nehéz ez a munkaművelet, meg az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a kézi munka során sok üvegbe kerül dugómorzsa, ami rontja a palackok külső megjelenését. Ez készteti arra, hogy közel 1 millió forintért beszerezzen egy ilyen gépet. Húszezer ezer palackot dugóznak évente. Nem odázhatja tovább. Azt meséli Tombor István, a dugózógép megvétele lesz családi pincészetük utolsó nagy kiadása. Az is lehet azonban, hogy az élet felülírja a köveskáli borosgazda megjegyzését. Lesz, aki továbbviszi a kis birtokot. Van egy 25 éves unokájuk, Nagy Péter, aki gyerekkora óta velük dolgozik, a szakmát is kitanulta. Benne még bizakodhat, hogy friss erővel megújítja az Ódon Pincét.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás