Hír | 2012.08.16.

Néró, Kína, vinotéka

Néró, Kína, vinotékaApa és fia
2012.08.16. Szentpéteri Attila kiskőrösi agrármérnökkel, borásszal, honatyával beszélgettünk 2012-ről, fejlesztésekről és tervekről.

A legfontosabb infót azonnal megtudjuk, miszerint a 2012-es szüret a hét második felében kezdetét veszi a néróval, majd ezt követi a cserszegi fűszeres.

És akkor érdemes megállni egy kicsit. Hisz mi is az a néró? A kiskőrösi borászat felkarolta ezt a különleges fajtát, és évről évre ropogós, egyedi ízvilágú rozét készít belőle. A néró az egyetlen olyan csemegeszőlő, amiből vörösbor készíthető. Csizmazia József és Bereznai László nemesítették 1965-ben az Eger 2 (Seyve-Villard 12375 sel.) és a Gárdonyi Géza (medoc noir x csabagyöngye) keresztezésével. Magyarországon 1993 óta államilag elismert fajta; de Svájcban és Brüsszelben is fajtaoltalmat kapott.

Visszatérvén az évjárathoz visszatérünk a borász mondandójához is: ?Fel kell arra készülni, hogy a mustoknál az optimálisnál magasabb polifenol értékeket mérhetünk, azaz nagyobb az oxidációra hajlamos vegyületek száma a megszokottnál. Hasonló módon emelkedett pH szint is várható ezeknél a mustoknál, a savak kevésbé megfelelőek. Rendkívül fontos a szüreti időpont pontos megválasztása. Ugyanakkor nagyon nehéz még ilyenkor ítéletet mondani egy évjárat felől, hiszen a borkészítési technológia még sokat csiszol az eredményen. Ugyanakkor azt már biztosan tudhatjuk, hogy kevesebb termés várható az idén és a csapadék hiánya a szőlő beltartalmának sem kedvez. Mindemellett köztudott, hogy a borvidéket súlyos fagykár is sújtotta, a tőkék 70-80%-a károsodott. A maradék fürtöket ellenben normálisan felnevelte a szőlőnövény, bár méretük az optimálisnál kisebb. Néhol napégések is megfigyelhetőek ugyan, de nem drasztikus mértékben. Mindent összevetve a mennyiséggel lesznek komoly problémák. Illetve azokon borvidékeken, ahol a téli takarást meg tudták oldani, ott minőségi szőlőt tudnak szüretelni. De sajnos ez sem minden esetben igaz, hiszen a kadarka ültetvényünkön hiába védekeztünk, mégis elmaradt az ilyenkor szokásos mennyiségtől és minőségtől? ? mutat rá az évjárati összefüggésekre a kiskőrösi borász.

Kitérünk a tartalékokra is, hiszen ilyen kilátások mellett nem mindegy, milyen árukészletre építhet a borászat. Nos, a Szentpéteri Borpincénél elegendőek a készleteink, így ki tudják szolgálni a piaci igényeket ebben az esztendőben is.

Szentpéteri Attila a fiával együtt borászkodik, a fejlesztésekben, beruházásokban is együtt döntenek. Attila a fiatal gazdáknak kiírt pályázaton indult. Ha elnyeri a támogatást, a pénz egy új, modern prés önrészét fogja képezni. A falusi turizmus fejlesztésére kiírt pályázatot is készítettek, mellyel a jelenlegi pincéjüket szeretnék bővíteni. ?Célunk a folyamatos fejlődés. Mindemellett még egy nagy beruházáson törjük a fejünket, Kiskőrös belvárosában egy vinotékát szeretnénk létrehozni. Ebben a szakboltban elsősorban a Szentpéteri Borpince termékeit lehetne megvásárolni, de nyitottak vagyunk más helyi, főleg kiskőrösi borász boraira is, de csakis minőségi borokkal szeretnénk foglalkozni palackos és folyóborok szintjén egyaránt. Bízom benne, hogy ezeket a fejlesztéseinket életre is tudjuk hívni? ? mondja az örök optimista, szorgalmas idősebb Attila, akinek növényvédő szakboltja több száz gazdát és több ezer hektár területet lát el.

Legközelebb a fogyasztók a Szentpéteri Borpincével a kecskeméti Hirös Héten (http://www.hiroshetfesztival.hu/) találkozhatnak augusztus 18-26. között, majd Kiskőrösön a XX. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napokon augusztus végén  (http://www.kiskoros.hu/?page=event&mid=33&event_id=123).

Mint ahogy arról már az Elitbor hasábjain is szó volt,  Kiskőrös város borexport tárgyalásokat folytat kínai testvérvárosával. (http://elitbor.hu/hirek/A-cserszegi-es-Kina)

?A jelenlegi kínai látogatást két másik kiutazás előzte meg a részünkről. Azt persze érdemes tudni, hogy egy 3 milliós városról beszélünk Kiskőrös 14 800 fős lakosságához képest. Ezen a látogatáson a szakemberek hét borászattal és egy szeszelőállító céggel ismerkedhettek meg. Már akkor is azt nyilatkoztam, és most is úgy gondolom, hogy ez a kontaktus csak nagyobb mennyiséget produkáló borászatokkal jöhet létre, ugyanakkor célunk a minőségi szegmens megcélzása. Én és ?  hála az égnek ? több kiskőrösi borász is lát benne fantáziát, így reméljük, létre tud jönni ez az üzleti kapcsolat.?

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás