Hír | 2014.03.10.

Nagy borok, nagy rácsodálkozások

Nagy borok, nagy rácsodálkozásokKiss Attila
2014.03.10. A szegedi borfesztivál idén ünnepli fennállása 20. évfordulóját. 2014-ben több rangos eseménnyel igyekszünk megemlékezni a közösen megtett nagy útról.

Szerette városunk ? elveszített boros pozíciói ellenére is ? a Duna borrégió kulturális központja, mivel Szeged a borértők városa. Mi szegediek úgy érezzük, megtettük a magunkét a borkultúra fellendítéséért. Ezért borversenyt rendeztünk önmagunknak. Ismert szegedi borértőkkel (Kiss Attila, Pelle László, Pápai Róbert, Csiszer László, Vízhúzó László, Eperjesi Péter, Dlusztus Imre) döntöttünk úgy, hogy a Duna borrégió borászainak meghívásával a három alföldi borvidéken termesztett Kárpát-medencei fajtákból készített borokat mustráljuk. Ezt a szempontot az indokolta, hogy az Alföld a hungarikum fajták génbankja, valamint az a körülmény, hogy nem szerettük volna kihagyni a szívünknek oly kedves kadarkát és a kékfrankost.

Négy kategóriában hirdettünk versenyt: fehér, vörös, rozé és késői szüretelésű.

Negyvenegy termelőt hívtunk meg, közülük huszonegyen küldtek mintát. A két bizottság összesen 63 bort értékelt.

A bírálók között a híres egyetemi borkurzust négyen képviselték (Kiss Attila mint a bizottság elnöke, Bogár Marianna, Csiszer László és Fogarasi Ferenc). A másik bizottság elnöke Vízhúzó László, a Mádi Kör tagja volt. A villányi Linbrunn Pincészet két erőssége (Farkas Dorottya és Révész Beatrix), az Elitbor munkatársa (Fehér Anna), valamint a Napsugaras Borestek oszlopa (Komáromi Zoltán) minősített itt szorgosan.

Mint a rendezvény kezdeményezője és a borbírálat lebonyolítója a versenyt záró ebéden örömmel gyűjtöttem be a visszaigazolásokat. Többeknek, még szegedi illetőségűnek is a reveláció erejével hatott a kóstolt és visszakóstolt borok sora. Azt tudtuk, hogy az Alföld különösen a könnyedebb, illatosabb kategóriákban (irsai, cserszegi, olasz, generosa, rozé) erős, de az mindenkit meglepett, hogy a kései szüretelésű borok egytől egyig nagyon izgalmasak voltak.

A fehérborok versenyét a Gedeon Birtok (Varga Árpád) arany sárfehér bora nyerte 95 ponttal, nagyaranyéremmel. Második lett Frittmannék cserszegije (2013) 92,2 ponttal, a harmadik helyet Fonték cserszegije (2013) szerezte meg 91,6 ponttal.

A rozék versenyében első lett a Szentpéteri Borpince kadarkája 94,25 ponttal, nagyaranyérmet érdemelve. A második legmagasabb pontszámot a Frittmann Borászat érte el 89,25-dal, a harmadikat a szigetcsépi Gál Birtok 88,25-dal. Mindkettő alapanyaga kékfrankos.

Vörösbor kategóriában a sorrend: 1. Béla Borászat primőr kékfrankos (2013) 91,25 pont, 2. Koch Borászat kadarka (2012) 89 pont, 3. István Borház (Csengődi István) Kakasvér Cuvée 87,75 pont.

A késői szüretelésű borok szoros versenyét a Béla Borászat 2013-as olaszrizlingje nyerte 91,5 ponttal. 88,75 pontot szerzett és ezzel második lett a Béla Borászat ezerjója 2013-ból. A harmadik helyet a Kunvin (Ádám Gyula) érte el 87,75 ponttal, szintén ezerjóból készült borral, 2011-ből.

Kiemelkedően szerepelt a Gál Birtok: mind a négy induló tételük (2013-as olaszrizling, kékfrankos rozé, ezerjó és nektár-cserszegi cuvée) aranyérmes lett.  Három aranyat és egy ezüstöt gyűjtött a Font Pincészet. A Béla Borászat a három arany mellé három ezüstöt érdemelt ki. Ádám Gyula mindkét bora (2012-es kékfrankos és 2011-es kései ezerjó) aranyat kapott.

A két nagyaranyérmes tétel elbűvölte a bírálókat. Varga Árpád (Gedeon Birtok) arany sárfehér bora hűs, mentás, komplex tétel, Szentpéteri Attila kadarka rozéja pedig egyszerre finoman krémes és áradóan gyümölcsös. Varga Árpád régi művelője a műfajnak, Szentpéteri viszont idén először készített kadarkából rozét.

A komoly verseny kikövetelte magának, hogy hagyománnyá legyen.

(A képösszeállításban a zsűri tagjait mutatjuk be.)

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás