Hír | 2017.01.18.

Mit ér a kékfrankos, ha felső-magyarországi ?

Mit ér a kékfrankos, ha felső-magyarországi ?Készül a mű
2017.01.18. Egy bor, amely gatyára vetkőztet.

Vörös Attila írása

A szőlő Egerből, egy különleges termőhelyről, 1962-es telepítésű tőkékről származik. Borbély Roland talált egy izgalmas, szinte parcellaszíj méretű, meredek, remek kitettségű területet, ahol bakművelésű a szőlő. Eddig még egriről beszélhetnénk, de mivel a feldolgozás maga Nyékládházán, a Bükkben zajlik, ezért már nem lehet egri a bor, bükki még kevésbé. Ezért lett Felső-Magyarországi.
Borbély Rolitól megszokhattuk, hogy még alapborai – Bistronauta sorozat – is komoly tartalommal ajándékozzák meg fogyasztójukat, ha pedig Nyékládháza, Blanc vagy zweigelt borait nézzük, nem kérdés, hogy tartalmas, egyedi, jól iható és harmonikus borokról beszélhetünk.

De milyen a kékfrankos?
Hmmm… …hol is kezdjem?
Kezdetben villant egyet, mondhatnám, lehetne ez egy kis szoknyalebbentés is. De csak amolyan bokavillantás ez. Azonban az a boka csodaszép és igen csábos. Nem szexuálisan, pusztán esztétikai szempontból. Meg szenvedélyből…
Aztán – mikor már láttuk azt, hogy mitől fogunk elcsábulni -, egyszer csak mindent eldug, és csak emlékeinkben dübörög az élmény. Aztán várunk, csak várunk, s jön megint a násztánc egy következő eleme, most már a térdek is kivillannak. Ekkor már kezdünk kissé türelmetlenek lenni, mondjuk ki: felcsigázott ez a bor. Ahogy szellőzik – mert, hogy kell neki, ez nem is kérdés – újabb és újabb apró villantások jönnek. Elképesztő, ahogy játszik érzékeinkkel: magához láncol egy pillanatra, majd a következőben már el is taszít magától. Nem adja magát könnyen. Nemes vad, amire várni kell, amit becsülni kell, amire várni kell. Többszöri kóstolás után, mintha oda adná magát, feltárulkozva, megmutatva a legmélyebb bugyrokat. Az intimitás sok oldalát megvillantja, de mégis érzed, hogy még mindig nem teljesült be a szerelem, az aktus, amely az univerzum minden izgalmát kínálja. De érzed, hogy ott van benne. Nem hagy nyugodni…

Másnap visszatértem a kékfrankoshoz, s bizony meg is kaptam a bizalmat, s mindent amire vágytam a vörös kapcsán.
Illata mély, rétegzett és hűvös…  …hűvös, mint egy gyönyörű NŐ, aki játszik minden érzékeddel, s pontosan tudja, milyen hatást ér el, de még véletlenül sem hagyja, hogy ezt érezd rajta. Egyszerűen megbabonáz, s érzed, elvesztél, elbuktál, de ugyanakkor a csúcsra jutottál. Hát…

Érett meggyes, édesfűszeres, csokis, füstös, fémes, kovás jegyekkel operál, melyet némi kékvirágosság is támogat. Rétegzett és nagyon komplex az illat.
Már illatban is olyan, mintha egy mély, gyümölcsökkel telerakott kút, beránt, s nem ereszt. Ez a melység és hosszúság ízben is ott van. A savak komoly hosszúságúra nyújtják a kortyot, még percekkel később is emlékeztetve, hogy itt bizony egy komoly vörössel van dolgunk, s csókja fogva tart.
Súlya van a kortynak, de lomhaságnak nyoma sincs: olyan ez a bor most, mint egy fantasztikus, szabadságharcos NŐ, aki eldöntötte, hogy uralni fogja azt, aki megkóstolja. Még zabolátlan, még kicsapongó és erejét, szeszélyességét is néha kevéssé tudja fékezni.
Ha felnő, érett, erős és fantasztikus kis vörös bestia válik belőle, eleganciával és finesszel, nem csak szépséggel és kivillanó bokákkal és térdekkel operál.
Várjuk, hogy felnőjön,s kiélvezhessük minden cseppjét, minél gyakrabban. Amikor csak lehet… …mert a szerelem már csak ilyen.
Illatában elsősorban a koncentrált gyümölcsaromák vezetik az orrot, ornamentikának pedig a hordófűszerek, a füstös, fémes, kovás jegyek dominálnak. Ahogy nyílik és szellőzik, úgy veti le ruháit, s mutatja meg szemkápráztatóan esztétikus és képzeletet megragadó valóját.
Szájban nagyon koncentrált és tartalmas, nem csapott be, s nem mutatott mást, mint amit illatban fellebbentett.  
A bor nem hazudik. Ez a kékfrankos sem, sőt olyan műsort kapunk tőle, ami valóban megmozgatja fantáziánkat.

Harmadik napra tiszta, mély és zamat gazdag szerelem bontakozott ki. Már nem volt villantás, nem volt sejtelem, csak beteljesült szerelem. Szeretem ezt a bort.
Adjunk neki időt, hogy otthon érezhesse magát nálunk, s bátran levetkőzze kezdeti zárkózottságát. Adjunk neki teret és bizalmat, s lángra lobbanhat a szerelem.
Különleges bor, nem igazán a hétköznapok szürkeségéhez öltözött, ünnepi viselet ez, mely kölcsönös odafigyelést igényel a beteljesüléshez.

Háttér:
A borhoz az alapanyagot az egri Cigléd-dűlő adta, ahol 1962-es telepítésű, bakművelésű tőkék adják a fantasztikus gazdagságot és eleganciát.
A terület déli kitettségű, katlanszerű, s szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas. Érezni az alapanyagon, hogy érett, egészséges szőlőből készült, de ott a hűvösebb vagányság is benne. A talaj alapvetően riolitos.
A bor 27 hónapot fejlődött Medium toast-os Európai Kádárok hordóban, finomseprőn, fejtés nélkül.


Elitbor kommentárja

Elitbor kommentárja

Vörös Attilát sokan a már megszűnt Metropolból ismerik. Vagány, egyéni hangú írásai ezen kívül még több fórumon megjelentek. Gödöllőn egyetemi diplomát szerzett bormarketingből. A CEWI (Central European Wine Institut) oktatója, több borászat tanácsadója. S immár portálunk főmunkatársa.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás