Hír | 2018.06.24.

Megújul a rátkai Angyal Borászat

Megújul a rátkai Angyal BorászatDr. Ináncsy Ernő, az Angyal Borászat tulajdonosa

2018.06.24. Folyamatosan hallat magáról az Angyal Borászat. Ezúttal arról az 500 milliós forintos, nagyszabású fejlesztésről essék szó, amely ennek a borászati vállalkozásnak a legújabb történése, az egész birtok jövőjét meghatározó nagy vállalása lesz. Dr. Ináncsy Ernő, a birtok tulajdonosa mindenekelőtt a most tervezett beruházás előzményeit idézi fel, amely 2011-ben vette kezdetét. Szerencsi kis pincészetükből ekkor költöztek át Rátkára, a volt szövetkezeti borászatot újították fel. Ott építették meg közel 1 kilométeres pincesorukat, előtte feldolgozóval, tartálytérrel, felette 12 szobás falusi szálláshelyet alakítottak ki.

Gombos Erzsébet írása

Már ekkor körvonalazódott az a stratégia, miszerint a bérpalackozást előbb-utóbb saját palackozóval kell
kiváltaniuk, mert csak ez teszi lehetővé boraik számára a fejlődőképes piaci jelenlétet. A hosszú távú
célkitűzés indokoltságát napjainkra az idő igazolta. Boraik mennyisége megsokszorozódott,
palackozásban elérték azt méretet, hogy már sokkal hatékonyabban tudnának dolgozni, ha saját
borászatuk adna helyszínt az üvegek megtöltésének. Jelenleg 100-120 ezer palack bort értékesítenek
évente, de a minőséget fenntartva szeretnék ezt a mennyiséget évről-évre számottevően növelni. A terv
az, hogy évi 1 millió palack letöltésére alkalmas palackozót építsenek. Nyilvánvalóan az első 4-5 évben
borászatuk nem tudja maximálisan kihasználni ezt a kapacitást, de koncepciójuk szerint, a palackozó
fennmaradó teljesítőképességére lesz kereslet. A környékbeli borászatok számára bérpalackozást vállnak
addig, míg az Angyal borok mennyisége el nem éri azt a nagyságrendet, amely már a teljes kapacitás
kihasználását igényli. Természetesen a bérmunka plusz bevételi forrást jelent majd vállalkozásuknak,
elősegíti a fejlesztési költségeik mielőbbi megtérülését. A beruházás részeként, a palackozó épületében
helyet kap még a készáruraktár, a göngyölegraktár, a bércímkéző és egy logisztikai rész is. Minden
munkamozzanatot praktikusan, jól összehangoltan terveznek meg, hogy a bor a legideálisabb úton jusson
el a kiszállításig.
Sorrendben elsőként a palackozót építik meg. Ha megvannak a szüreti munkálatok javával, októberben
már el is kezdődhet az épület felhúzása és ha minden a tervezett ütemben halad, 2019 májusában saját
maguk palackozzák 2018-as boraikat.
A korszerűsítési program tervezett menetében jól tetten érhetőek a technológiai eljárásokra vonatkozó
változtatások, módosítások. Eszerint: kétezer hektoval tervezik tartályterük bővítését. A
kapacitásnövekedést új hűtő-fűtő rendszerű tartályok beépítése biztosítja. Préselésüket akarják
megduplázni egy új nagy teljesítményű Bucher-féle pneumatikus présgép munkába állításával.
Az egyre népszerűbbé váló falusi turizmus szinte megköveteli, hogy a borászatok ne csak remek nedűket
készítsenek és forgalmazzanak, hanem széleskörű vendéglátásról is gondoskodjanak. Ezt az igényt az
Angyal Borászat már régen felismerte, amikor 12 szobás szálláshelyével, kellemes kikapcsolódást nyújtó
családbarát környezetével „mini hotelt, vendégfogadót” is kialakított a birtokközpontban. A jövőben
borbarát fejlesztésük szálláshelyük bővítésével is párosul. A raktárak felett ugyanis újabb 8 szoba
kialakítását tervezik. Ez azt jelenti, 40-50 embert tudnak majd elszállásolni. És nemcsak szállást
biztosítanak, hanem a szolgáltatás részeként az Angyal borok készítésével, a technológiai folyamatokkal,
a bor útját a szőlőtőktől a pohárig testközelből is megismerhetik az idelátogató vendégek. Újdonságként
vezetik be a dűlőtúrákat, azt a programot, amely a városi ember számára mindenképpen kuriózumot
jelent. Új kínálatuk része lesz egy 6x2,5 méteres külső jakuzzi is.
Dr. Ináncsy Ernő azt hangsúlyozza, hogy a Tokaj-hegyaljai kézműves borászat nemes hagyományainak
ápolása, megtartása mellett, megújulásuk nyomán új fejezet kezdődik az Angyal Borászat életében.
Meggyőződése, hogy egy nagyon modern, európai színvonalú borászatot tudnak országnak-világnak
megmutatni.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás