Hír | 2018.02.26.

Már Vulkán is van Szentbékkállán

Már Vulkán is van SzentbékkállánApa és fia

2018.02.26. Sikeres, feltörekvő borászat a Balaton-felvidék Káli-medencéjében Istvándy Jenő Pincészete, amelynek irányítását az édesapa a 2010-es években  fokozatosan Tamás fia kezébe adta át, aki azóta is jól sáfárkodik az apai örökséggel. Minden döntését a letisztult, világos szemlélet, a határozottság, a céltudatosság, a fiatalos lendület jellemzi.

Elitbor - Gombos Erzsébet írása

A családi borkrónikában, szőlőművelésben alighanem alapvetés lesz a 2017-es esztendő, hiszen abszolút kiemelkedő évjárat volt, amit a naptári évben piaci oldalról kitaláltak és a rendelkezésükre álló borokkal el tudtak kezdeni, azt évjárati szinten a termés  remekül kiszolgálta, még jobban is, mint amire számítottak. Mérföldkő is az év számukra a borkészítés tekintetében, ugyanis borpalettájuk fejlődött, nívósan megújult.

Az évjáratot és fejlődésüket összegzi Istvándi Tamás, szentbékkállai borász. (Aki i-vel írja a nevét.)

Sajátos időszakot éltek meg az 5 hektáros szőlőben. Napos, meleg nyár volt, a szeptember pedig kifejezetten extra meleget hozott, és ez azokra a szőlőkre volt különösen nagy hatással, amiknek még az érési idejükben a szeptember egyébként is fontos időszakot jelent. A minőség abszolút kiemelkedő volt, ami viszont nagy gondot okozott, amire külön figyelni kellett, hogy nagyon savhiányos az évjárat. Tehát a szüreti időpontokat jól el kellett csípni, tétje volt annak, hogy folyamatosan nézzék, ellenőrizzék a szőlőnek ne csak a must fokát, hanem a savtartalmát is. Azaz, ne következzék be az, hogy érik, érik a bornak való, szépen gyűjti a cukrot, majd számottevően lecsökken a savtartalma a mustoknak és ezután a borok pedig ellaposodnak.

„Folyamatos jelenlétet igényelt az ültetvény. Szó szerint bolond volt az évjárat” –  mondja Istvándi Tamás. „Jól példázza ezt, hogy az olasz rizling hagyományos szüretelési ideje október vége, ám tavaly már október első hetére szinte nem maradt ebből a fajtából szőlőszem a tőkéken. A legkésőbbi szüretelésű fajtáknál is előbbre jött a szüret.” Ahhoz viszont kétség sem férhetett, hogy az adott szőlő a jól időzített szedést meghálálta, vagyis amilyen bort elképzelt, azokat el is tudta készíteni.  Akár a friss, üde, könnyű, reduktív, vagy a szép, testes fehér bort.

És hogy mit jelentett a mérföldkő borászatuk életében? Új bor született Istvándi Tamás keze nyomán.

Eddig két alapboruk volt, a Parfym és a Kála. Ez az elmúlt esztendőben egy új házasítással egészült ki, nevezetesen a Vulkán Rizlinggel, vagyis immáron három alapborral jelennek meg a piacon.

Az illatos szőlőkből készült Parfymmel szemben az a követelmény, hogy legyen nagyon könnyű és kedves, így ez a vidám házasítás az aromatikus irányba viszi a bort. Mellé sorakozik fel az új házasítás, a Vulkán Rizling, amely olasz- és rajnai rizlingből áll (mindkét bor nagyon szereti ezt a vidéket) és viseli azokat a szép, ásványos jegyeket, amelyek itt a Balaton felvidéken és a Káli medencében jellemzőek. Könnyedségben hasonlít a Parfymhoz, de úgymond közvetlenebbül, naturistább módon adja a bor élvezeti értékét, és mutatja meg a termőhely ismérveit. A Kálát, amely ugyancsak a rajnai és az olasz rizling házasítása, az új 2017-es évjárattal egy kicsit el tudták emelni testességben, érettségben. Köszönhető ez annak, hogy tavaly meg tudták azt oldani, hogy a borhoz használt szőlő egyik fele továbbra is korai szüretelésű maradt, a másik felét viszont, az optimális érésen túl, enyhe túlérésben szedetten dolgozták fel. Innentől kezdve, ez nemcsak a fajtáknak a házasítása, hanem a markánsan eltérő szüretelésű időpontoknak az „egybekelése” is.

Istvándi Tamás számára ez egy nagyon izgalmas irány. Kísérletek, fontosnak tartott lépések a továbbfejlődés irányába.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás