Hír | 2018.11.07.

Lovaggá ütötték Koch Csabát

Lovaggá ütötték Koch CsabátKoch Csaba

2018.11.06. A hajós-bajai termelő az első magyar borász, aki bekerült a gasztronómiai lovagrend tagjai közé. Az illusztris tagokból álló társaság névadója a francia konyhaművészet talán legnagyobb alakja, Koch Csaba elismerése pedig azt is jelzi, hogy hajós-bajai és villányi borai a csúcsminőségű gasztronómiában is megállják a helyüket.

 

Elitborhír - Fehér Anna

Az 1954-ben alapított Auguste Escoffier Tanítványai Lovagrendnek világszerte több mint 30 ezer tagja van. Piros szalaggal ismerik el a szakácsokat (mint például Bíró Lajost), kék szalaggal pedig a gasztronómiához más módon kapcsolódó szakembereket. Koch Csabát a zöld színű szalaggal tüntették ki, amivel a csúcshelyek csúcsbeszállítóit szokták elismerni.

Magyarországon a borászok közül elsőként Koch Csabát érte ez az elismerés. A lovaggá ütés nyilván annak is szól, hogy a hajós-bajai és villányi pincéjéből kikerülő borok sokféleképpen hasznosíthatók az otthoni, de a csúcsgasztronómiában is: illatos és testes fehérborai, gyümölcsös és nagytestű vörösborai egyaránt megtalálták méltó helyüket a legjobb éttermek étlapjain.

Auguste Escoffier a francia konyhaművészet megkerülhetetlen alakja. Az 1935-ben, 89 éves korában elhunyt szakács a hagyományos francia főzést úgy népszerűsítette, hogy a finomkodó stílusból alaposan visszavett, miközben jókora adag frissességet csempészett bele. Tevékenysége nyomán a szakács tiszteletre méltó alakja lett a társadalomnak, a főzés pedig elismert, megbecsült munka lett. Escoffier a konyhaművészetbe alapvető menedzsment-filozófiát integrált: konyhájában az egyes részlegeknek külön vezetője volt, és a tálalás sem a Franciaországban tradicionálisnak mondható összevisszaság alapján történt, mivel nála a fogásokat nem egyszerre tálalták, hanem egymást követve.

Saját éttermének, a Cannes-i Arany fácánnak a felfuttatása után a monte-carlói Grand Hotel konyháját reformálta meg, majd jött a több évtizedes együttműködése César Ritz-cel, és – a Londoni Savoy mellett – számtalan Ritz szálloda gasztronómiai gatyába rázása. Nevéhez fűződik a Pêche Melba desszert megalkotása, illetve a Rossini bélszín (Tournedos Rossini) is. No meg, a mintegy 5 ezer receptet felvonultató 1903-as opus magnum, a Guide Culinaire, ami vagy fél évszázadon át volt az ambíciózus szakácsok bibliája. Az Auguste Escoffier Tanítványai Lovagrend tagságával természetesen együtt jár annak felelőssége is, hogy a lovagok legjobb tudásuk szerint építsék tovább a minőségi gasztronómiát Magyarországon.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás