Hangsúly | 2018.05.16.

Közösség. Bor. Közösségi bor.

Közösség. Bor. Közösségi bor.Együtt

2018.05.16. Istvándi Tamás, az Istvándy Jenő Pincészet boros gazdája hívta fel a figyelmemet a Közösségi bor nevet viselő kezdeményezésre, de miután jómaga csak egyik pártolója, helyszínt adóként támogatója ennek a ajátos borbarát közösségnek, nem érezte hivatottnak magát, hogy róluk beszéljen. Autentikus személyként, Folkmann László koordinátor nevét adta meg, aki szívesen mesélt a minden hivatalosságot nélkülöző, egyedülálló projektról. Honlapunknak az alábbi tájékoztatást adta:

Elitborinfo - Gombos Erzsébet írása

"Teljesen privát kezdeményezésről van szó, nincs mögötte semmiféle cég, üzleti modell. Én ugyan szekszárdi születésű vagyok, de nagyon régóta élek Budapesten, és azt tapasztaltam, hogy a fővárosi születésű emberek nem értenek a borhoz. Ugyanakkor érdekli őket, de a nagyon profi módon megszervezett kóstolások, borértékelésre irányuló tanfolyamok csekély információval bírnak a borászat lényegéről. Több ismerősömmel, borbarát társaimmal kitaláltuk: vigyük közelebb a borkészítést a pestiekhez, teremtsünk lehetőséget arra, hogy a borszeretők a szőlőtőkétől, a palackba került borig áttekinthessék a borkészítés teljes folyamatát. Újfajta élményt kapjon a borhoz való kötődésük. Legyenek jelen minden munkamozzanatnál, legalábbis a legfontosabbaknál,  mert csak ez adhat teljes képet erről a szép, izgalmas, de nagyon nehéz szakmáról. A könyvekből megtanult technológiai alapfogalmak, borászati, kóstolási ismeretek mit sem érnek a való élet megtapasztalása nélkül. A helyszínre akartuk vinni az érdeklődőket, és egy olyan nyitott közösséget szerettünk volna létrehozni, amely együtt készíti el a saját borát úgy, hogy közben tényleges ismereteket szerez. És az esemény élményérteke sem lebecsülendő. A Facebookon hirdettük meg a kezdeményezést, Közösségi bor néven, ott tettük közzé működési elképzeléseinket, ahol mindenki, aki csatlakozni akart hozzánk, javaslatokkal élhetett.

A csatlakozók a kezdőtőkét együtt teszik be a közös pénztárba, majd a bor elkészüléséig minden lényeges döntést együtt hoznak meg. Sok remek családi borászt sikerült megnyernünk a kezdeményezésünknek. Bevonásuk adja a szőlészetben, a borászatban a tanulás lehetőségét, a tapasztalatszerzést. A terepmunkát ők biztosítják számunkra és ott lehet mindent saját kezűleg gyakorolni, figyelni, kérdezni, míg el nem készül a végeredmény, a „közösség bora”, amit a társaság a betett tőke, illetve az elvégzett munka arányában oszt fel a tagok között.

2013-ban indult el az érdeklődők megmozgatása, ennek az évnek az őszén volt ez első együtt szüretelés. A közösségi média, a bor blogger vonal segítségével 30-40 ember jött össze felhívásunkra, amelynek a szlogenje volt: Közösség. Bor. Közösségi bor. Nem kampányoltunk, nem írtunk hozzá marketing anyagot, hiszen mi az organikusan fejlődő közösségben hiszünk. Decsi-hegyi kékfrankost szedtünk Szekszárdon, Németh János borászatában, később megvártunk egy aszúsodást Tokajban, Prácser Miklósnál (Erzsébet Pince) ismerkedhettünk meg a töppedt hárslevelű szedési módjával. 2014 nagyon rossz évjárat volt, 2015-ben pedig a programszervezők nem tudták vállalni a munkát, így ezeket az éveket elengedtük. 2016-ban viszont már három borvidéken is jelen volt a Közösségi bor csapata. Részt lehetett venni a borkészítés minden munkafolyamatában, az ültetvényi munkától kezdve a palackozásig. Fogadtak bennünket ismét Németh Jánosék, de jártunk Etyeken Nádas Szilárdnál és Szentbékkállán Istvándi Tamásnál. Most már kifejezetten figyelünk arra, hogy senki ne menjen felkészületlenül a borászokhoz. Bármilyen gyakorlati feladat következik, annak Budapesten van egy előkészítője, elméleti előadás része. Professzionális előadókat hívunk, ez a „belépő” a soron következő terepmunkához. Tavaly Istvándi Tamásnál 7 sor szőlőt mi metszettünk meg, és az idén visszamegyünk hozzá palackozni. Négy hektoliter borunk biztosan lesz. Idén nagyon bátrak vagyunk, mert öt projektet kezdtünk el, öt  helyszínen metszünk, aminek remélhetően 5 fajta bor lesz a végeredménye. Fogadnak bennünket a Sabar Borházban, megyünk Tállyára Homoki Dorottyához, majd Mohácsra, a Planina Pincészetbe és azt tervezzük, hogy két etyeki pincénél is dolgozhatunk. Eddig még narancsbort és pezsgőt nem készített a közösség, ezúttal Etyeken erre vállalkozunk."

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás