Hír | 2013.07.31.

Komoly Laposa borok

Komoly Laposa borok Laposa Bence
2013.07.31. A Badacsony képes nagyon köves borokat adni és jó kezekben képes finoman minerális íz komponenseket nyújtani. Utóbbira példák a Laposa-borok.

Volt egy képem a Laposa Pincészet borairól, amit több kóstolás tapasztalataiból raktam össze: finom savszerkezet; vajasságba épülő mineralitás; visszafogott, de érzékelhető sós jegy; könnyed gyümölcsösség; jó arányok; elegancia. Ezek úri borok és tagadhatatlanul badacsonyiak.

Nos, a legutóbbi boresten a szegedi Bistorantban pontosan visszaigazolódtak ezek a megfigyelések, megfejelve egy elmélyülten gondolkodó karakterrel, Laposa Bencével. Én korábban úgy véltem, a méltán tekintélyes, sokoldalúan képzett és eredeti gondolkodású édesapa, Laposa József túl nagy árnyékot vetett ahhoz, hogy alóla könnyen kilépjen az elsőszülött fiú. Bence megnyugtatott, hogy ez nem így van: tájépítő és esztéta édesapja tágra nyitotta előtte a szabadság kapuját, s bár szinte minden bor útjával kapcsolatosan nézetkülönbségek kerülnek felszínre, Bencének joga és lehetősége kimondani a végső szót, mert rá van bízva az ügy.

Bence arányteremtő, eleganciát kereső, finoman hangolt alkotó. Bár minden bora magán viseli a föntebb leírt jegyeket, a fajtajelleg erősen jelen van, tehát a termőhely erőteljes vonásai nem rajzolják át a fajtákat. A rajnai koraiban és későiben is rajnai, az olasz hamisítatlan olasz és a kéknyelűről is elhisszük, hogy ilyen kell legyen. Ezt a fajtát kevésbé ismerhetjük és elnézést kérünk a többes szám első személyért. Jelzem, olyat is mondtunk, hogy a kéknyelű a Badacsony kövidinkája.

Szerepelt a vacsoraesten egy Illatos nevű könnyed házasítás (két muskotály+hárslevelű), amit az illata alapján símán el lehetne adni cserszegiként. Így aztán e fajtáról is beszéltünk, mert Bence mégis csak keszthelyi diák volt, Bakonyi Károly örökségében. Meglepő módon, de legalább fölvállaltan, a borász nem kedveli, túlzásnak tartja a fajtát.

Sebaj. Az Illatos kedves kis bor, sárgadinnyés-kajszis beütésekkel, vonzó testfelépítéssel.

És volt itt egy érdekes fajtaházasítás (négy hegyről szedett olasz), a 4 Hegy. A mineralitás fémes felütéssel jelentkezett, hozzá jött a fajtajelleges keserűmandula egy csipetnyi mentával. Komoly tétel.

Abban mindenképp megegyeztünk a népes publikummal, hogy a jó hírű borászat változatlanul önálló, karakteres képet mutat magáról.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás