Hír | 2017.01.13.

Koccints aszúval!

Koccints aszúval!Béres Aszú 6 puttonyos 2008
2017.01.13. Nálunk hetente elfogy egy palack aszú. Ezúttal egy Béres.

Ercsey Dániel jegyzete

Emlékszem, gyerekkoromban, ha meg voltam fázva, édesanyám halálra aggódta magát, hol addig takargatott, amíg teljesen leizzadtam, hol rámnyitotta az ablakot, hogy friss levegő kerüljön a szobába, én pedig majd megfagytam. Kaptam kalmopirint, lázcsillapítókat, citromlevet mézzel. Végül jött édesapám és belém diktálta a gyógyhatású készítmények non plusz ultráját, a Béres Cseppet. Ez a nyolcvanas években történt, ha akkor lett volna aszúja Béreséknek, talán az én sorsom is másképp alakul…

Persze távol álljon tőlem, hogy Béreséket hibáztassam, amiért csak 2008-ban kezdtem hivatásszerűen is borral foglalkozni, lévén ők is csak 2002-ben hozták létre a borászatukat Erdőbényén, így tulajdonképpen az első aszúik piaci megjelenése egybeesett az én piaci felbukkanásommal is. Na tessék, megint egy összefüggés.

Van azonban még egy fontos különbség a gyerekkorom és az aktuális jelen, vagyis a lányaim gyerekkora között. Őket is takargatja az édesanyjuk, ők is kapnak lázcsillapítót, de ha jön az édesapjuk, akkor a Béresnek már nem a cseppje jár a megfázásra, hanem az aszúja, vagy legalábbis annak néhány cseppje.

Az igazi probléma azonban az, hogy Tokaj híres édes bora olyan híres, hogy nem issza senki. Egy bor, fogyasztók nélkül. Aki megveszi, az jó esetben elteszi 30 évre, a lánya-fia esküvőjére, rosszabb esetben a konyhaszekrény tetejére, ahol 30 évig süti a nap és száll rá a forró gőz. Aztán meglepődik, mikor kibontja és a bor ihatatlan. Szóval itt van az aszú, a világ talán legfantasztikusabb édes bora, de sajnos ma már nem divat az édes.

„Biztos hízlal. Sok benne a kalória. Aki ért a borhoz, az szárazat iszik.”

Ismerős mondatok? Aki pedig mégis ráfanyalodna, az évente egyszer, sátoros ünnepen teszi. Való igaz, nem lehet ‘húzóra’ meginni egy üveg aszút. Akkor mi a megoldás?

Tegye mindenki a szívére a kezét! Van otthon kóla a hűtőben? Vagy ha tudatosan élnek, organikus gazdaságból származó málnaszörp? Isznak kávét vagy teát? Cukorral? Esznek süteményt? Lekvárt? Mézet? Ergo fogy otthon bőven a cukor vagy legalábbis az édes termékek. Ebbe tényleg nem fér bele a tokaji aszú? Komolyan a természetnek ezt a csodáját kell kikiáltani bűnbaknak?

Nálunk hetente elfogy egy palack aszú. Ennyi időt bőven kibír bontva is a hűtőben, átlagosan minden második napon iszunk belőle egy-egy pohárral a feleségemmel. Szigorúan esténként, náha vacsora után, néha még később, amikor a lányok már elaludtak de mi még beszélgetünk. Néha desszert helyett. Ez évi 52 palack aszút jelent. Viszont azt is jelenti, hogy évi 180 üveg kólával kevesebb fogy és ritkábban van palacsinta is. Lehet, hogy a gyerekeim legnagyobb bánatára, bár az aszút már ők is magabiztosan felismerik, akár az illatából.

Aki megfogadja, amit sugalltam, annak a következőt javaslom. Először vegyenek egy palack Béres aszút, utána egyet a Disznókőtől, aztán az Oremustól, Szepsytől, a Hétszőlőtől, a Pajzos-Megyertől, a Penditstől, Demeter Zoltántól. Utána pedig szépen sorban a többiektől is…

Béres Aszú 6p 2008 I 96-97 pont

Döbbenetes komplexitás már illatban is, gyógynövényekkel, kajszi és őszibarackkal, mediterrán citrusokkal és déligyümölcsökkel, aszalt kajszival, kamillával és vaníliával. Közepes test, vibráló savak és krémes textúra. Az ízében sárgabarack lekvár, citrusok és fehér virágok, a korty végén és a lecsengésben is hordófűszerek és szép, teára emlékeztető tannin. Nagyon hosszú lecsengés.

Attól tartok, hogy ez nem feltétlenül hozza közelebb az emberekhez az aszút, álljon ezért itt inkább - kiegészítésként - a feleségem véleménye tegnap estéről:

„Hű, ez olyan mint a tömény sárgabarack dzsem! Nagyon finom!”


Elitbor kommentárja

Elitbor kommentárja

Ercsey Dániel borszakíró debütáló írása az Elitboron. A szerző egy évtizede meghatározó alakja a hazai és a nemzetközi boréletnek, több fontos borverseny rendszeres borbírája, számos értékes kiadvány (könyv, magazin) szerzője és szerkesztője. Az angol nyelvű WineSofa alapítója, főszerkesztője. Portálunk főszerkesztő-helyettese.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás