Hír | 2017.03.21.

Kitekintés 2: Igyál jó sört!

Kitekintés 2: Igyál jó sört!Róth Zoltán
2017.03.21. Épp négy évvel ezelőtt írtunk a házi sörfőzők országos bajnokságáról, ahol Róth Zoltán informatikus révén ismerkedtünk meg ezzel az új világgal.

Dlusztus Imre írása

A RothBeer ma már fogalom. A főzőmester önálló márkát hozott létre, a Távoli Galaxis mellé felsorakoztak a nagyon népszerű társak: a Bakancslista, a Red 5, a Pyromania, a GingerMeister és néhány búzasör.

És milyen az élet!? Hazaautózunk Palicsról, a magyar piac legjobb pálinkafőzőjétől, Bóni Lászlótól és csörög a telefon: Róth Zola a vonal végén. Mit tehetnénk egymásért? Jót beszélgetünk és kimondatik: ott alakulnak ki jó sörivó közegek, ahol létre jött a minőségi borkultúra.

Ilyen például Szeged, ahol dübörög a sörforradalom. A népek kifogták Táncsics fiákere elől a lovakat és maguk húzzák, le-föl az egész városban. És a nép minden nap részeg örömmel (ezen metaforán tessék alaposan elgondolkodni) kapkodja a 12 pont és a Nemzeti dal nyomdameleg példányait. És ez így megy minden nap, amióta a Maláta kinyitott a belvárosban.

Ez egy folyamat. Idézem Róth Zoltánt:

»Az egyetemi évek alatt merült fel bennem, hogy sört kellene főzni. Rövid kutakodás után rájöttem, hogy vannak országok, ahol ez olyan természetes dolog, mint például nálunk a horgászás. Szóval nem is olyan reménytelen az ügy… Az első sörömet 2005 novemberében főztem: állaga és színe mint a rostos őszibaracklé, íze nehezen behatárolható; nekem ízlik, barátaimnak kevésbé.

Szép lassan haladok előre, már a barátok is rájárnak a sörömre! Nem ragadtam meg a világosnál és a barnánál, minél több sörtípust szeretnék kipróbálni, nagynevű söröket próbálok lemásolni. Ekkor szervezzük ez első házi sörfőző találkozót, később egyesületet alapítunk, sikeresen lobbizunk hobbink legalizálásáért, terjesztjük az “igét”.

2012-ben jönnek a versenyek, nagy csatákat vívunk a szlovákokkal és a lengyelekkel, persze nem vérre menő csaták ezek, inkább a hobbi-sörfőzés ünnepei. A versenyeken szépen szerepelnek a söreim, majd jön a második budapesti verseny, ahol a Távoli Galaxissal megnyerem Grand Champion díjat, én leszek év házi sörfőzője.

Közben kisüzemi szinten is elindult valami, kitört a „sörforradalom”. Egyre több különleges, nálunk kevésbé ismert és még kevésbé főzött sör jelenik meg, az emberek pedig imádják ezt a sokszínűséget. Rá kellett jönnöm, hogy a hobbim értékes tudás és mint sok más házi sörfőző, én is feltettem magamnak a kérdést: Mi lenne ha…? „Tettlegességig fajult” a dolog, összeállt a csapat, vándorsörfőzőnek álltam és tárt karokkal fogadott minket a környék talán legmodernebb főzdéje, a rozsnyói Kaltenecker. Sokat segített ebben munkahelyem, az Atoll is, nélkülük most nem lenne Távoli Galaxis.

Közben kijött második sörünk a Pyromania, Bakancslista sorozatunk folyamatos kihívást jelent számunkra, ugyanakkor egy izgalmas kalandozás is a különleges ízek világában. Mivel Távoli Galaxissal kezdtünk, furcsa lenne úgy zárni a bemutatkozást, hogy a határ a csillagos ég. Tele vagyunk ötletekkel, hamarosan újabb űrutazásba kezdünk, IPA-n túli galaxisokat kutatva. Amíg a tisztelt sörszerető publikum kíváncsi a söreinkre, addig mi mindent megteszünk, hogy a tőlünk telhető legjobb minőségben meg is kapja!«

Időben szólok: április 21-én a Szeged-alsóvárosi Kapcában (ami egy igen jó hely mind gasztronómiai, mind sörforradalmi szempontból) Róth Zoltán foglalja el a csapokat.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás