Hangsúly | 2018.02.20.

Hírek a mádi Takács Pincészetből

Hírek a mádi Takács PincészetbőlTakács Adrienn

2018.02.20. Nagyapja majd édesapja nyomdokaiba lépve 2010 óta párjával együtt irányítja Takács Adrienn a  mádi Takács Pincészetet és a hozzá tartozó 5 hektáros szőlőterület művelését.

Elitborinfo

Évek óta a legszebb furmint fűződik a nevéhez. A múlt kötelezi, hogy évente jó borokkal rukkoljon elő, és ennek a generációs követelménynek a Kertészeti Egyetemen három diplomát is szerzet borász hölgy eleget is tesz. Élteti ezt a gazdaságot, terveivel jövőképet ad, ahogyan ő fogalmaz, ennek a kicsi, de értékmegőrző, hagyománytisztelő, azonban az új irányzatokra is nyitott, fogékony helyszínnek.

A napokban tájékoztatta honlapukat arról, hogy akárcsak országszerte, náluk is a 2017-es szőlőtermés mind a minőség, mind a mennyiség tekintetében remek év volt. Csúcsévjárat, a 2013-as évjárathoz hasonlítható, sőt, még annál is jobb eredményeket ígér. Természetesen ezt majd az idő igazolja be. Mindenféle kategóriából szüreteltek, a száraztól az aszúkig, valamennyi termékükre tudtak bort készíteni.

És mi újság mostanában a szőlőterületeken, a pincében? Adrienn erre a következőket válaszolta:

Náluk a február jelenti a metszések megkezdésének idejét, remélik. hogy a nagy fagyok már elkerülik a szőlőiket.. Pincészetük tárolókapacitása 50-100 hektoliter, ennyit tudnak betárolni évente, és 50 hekto az a mennyiség amelyet éves szinten el tudnak adni és ehhez a forgalomhoz tartják is magukat.

Ami pedig jelenleg a boraik értékesítését illeti, a 2015-ös száraz furmintok már palackozva forgalomban vannak, ugyanez vonatkozik a 2014-es késői szüretelésű cuveé-re is. A 2013-as aszú már kifutóban, a 2016-os évjáratú, ami most következne, még érlelődik a hordókban, várja a palackozást, de reményeik szerint, még az idén ennek az évjáratnak a borai is megvásárolhatóak lesznek. A 2017-es száraz furmintok, amelyeknek 9 hónapos hordós érlelés kell, lehet hogy már 2018 végére palackba kerülhetnek, de ezt majd a folyamatos kóstolás, a bor természetes megmutatkozása dönti el. Lehet hogy csak 2019-ben tudják forgalomba hozni. És ha már a hordókról esik szó, a borászat fejlődésének fontos fejezete és sikerként könyvelik el, hogy új hordókat tudtak a közelmúltban vásárolni. Ugyancsak fejlődésük záloga, hogy tervbe vették, 5 hektárról, 7 hektárra növelik a termőterületük nagyságát. Elsősorban furmintot és hárslevelűt telepítenének. A borkészítés és eladás tradicionális hagyományain nem változtatnak, már csak Adrienn édesapjára való tekintettel (akivel együtt találták ki a címert, a címkéket) sem módosítanak a pincészet arculatán. Ám az aszú külső megjelenésétől eltekintve, amely kötött és szabályozott, a furmint és hárslevelű boraik üveghasználatában újítanának. Az eladás java saját pincéjükből történik, szinte el is fogy minden innen. Mindössze egy-két étteremmel állnak alkalmi kapcsolatban, viszont büszkék arra hogy boraik állandóan ott vannak az asztalon az esztergomi Prímás Pincében.

A legnagyobb jelentőségű vállalásnak mostanság azt tekintik, ha sikerül uniós támogatással mielőbb egy 12 fős szálláshellyel bővíteni szolgáltatásaikat. A faluban lévő telephelyükön van még olyan helyszín, amely beépíthető, alkalmas lesz a vendégfogadásra. Ezzel lenne teljes az a kínálatuk, amit most a kóstolással, étkezéssel tudnak biztosítani az idelátogató vendégek számára. Nagyon fontosnak tartják, hogy megvalósuljon ez a tervük, hiszen nem akármilyen pincészet az övék.. Másnak, máshol nincs ilyen. Ami nem is pincészet, hanem egy több száz éves, egyedülálló pincerendszer, kuriózum számba megy a pincészetek kategóriájában. Ötven főt tudnak egyszerre leültetni , akik nemcsak palackos bort kóstolhatnak, hanem lopóból, magából a hordóból ízlelhetik a bort. A házigazda igény szerint szívesen mutatja meg a tradicionálisan készített boraikat, akárcsak az új ízvilágú nedüket. Figyelmet szentel arra, hogy a borok közötti nagy különbségre felhívja a vendégek figyelmét. Azaz, hogy az új hordókban jobban megmaradnak a frissebb ízek, aromák illatok, a vaníliás, füstös jelleg, míg az öreg hordók boránál az ászkolt ízek, a túlérlelt, oxidáltabb ízvilág a jellemző. Ízlés dolga, ki mit választ ki magának. Mindkét fajtára van igény.

Mád és a Takács házaspár üzeni, érdemes felkerekedni, szétnézni feléjük, bekopogtatni hozzájuk.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás