Hír | 2011.11.25.

Heumann meglepetés: az első syrah

Heumann meglepetés: az első syrahHeumann birtok
2011.11.25. Theisz Andrással a nagy borok reményéről és a fejlesztésről.

Theisz András, a villányi Heumann Szőlőbirtok ifjú borásza is elégedett az évjárat tapasztalataival, de még a sok ígéretes bor lendületével sem állnak be az újbor-versenybe. ?Nem készítünk friss primőr borokat, nálunk a rozé, ami cabernet sauvignon és cabernet franc házasításából készül, sem vékony bor, épp ezért sokáig friss tud maradni.?

Nem meglepő, hogy a Heumann birtokon nagy vörösborokat várnak ettől az évjárattól. ?Jól erjedtek a borok, de nagyon kellett figyelni, hogy mikor hagyjuk abba a csömöszölést, hogy így rendben le tudjon zajlani az almasvbontás. Az erjedés után minden borunk barrique érlelésben részesül. A kékfrankos és a merlot 500 literes, a cabernet sauvignon és a cabernet franc hagyományos méretű, medium égetésű barrique hordóba fog kerülni. Érdekességünk még a syrah, ez lesz az első év, hogy készül ilyen borunk. Elég érdekes lilás színt mutat, nagyon kíváncsiak vagyunk a jövőjére? ? számol be a svájci-német tulajdonú cég borásza.

Megtudjuk még, hogy folyamatos a fejlesztés a pincénél. ?Egy 5000 literes erjesztő tartályt vásároltunk. Nőtt a boraink mennyisége, így ehhez új barrique hordókat szereztünk be a Trust Hungary-től, és az Európai Kádároktól.?

Szakmai elhivatottságukról így vallanak: ?Svájcból, német ajkú párként érkeztünk tíz évvel ezelőtt, és megalapítottuk a Heumann borászatot. Szerettük volna megvalósítani álmunkat, azaz kiemelkedő borokat készíteni elérhető áron. Borszeretetünk a svájci minőségszemlélettel, és nem utolsó sorban a Villány-Siklósi termőterület nagyszerű termésével párosult. Számos magyar és nemzetközi díj és magas pontszáma bizonyítéka sikereinknek. Csak egészséges fürtöket használunk fel borainkhoz déli kitettségű, alacsony terhelésű (1-1,5 kg/ tőke), nagy tőkeszámú (5-7 ezer tőke/hektár) ültetvényeinkről.?

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás