Hír | 2017.03.29.

Hetényiék Ballószögről

Hetényiék BallószögrőlHetényiék
2017.03.28. Néhány napja megígértük, hogy visszatérünk Ballószögre, a Hetényi Borászatba.

Dlusztus Imre írása

Kecskemét délnyugati szomszédját, Ballószög települést már nyolc évszázaddal ezelőtt említették oklevelekben. Sokáig itt tartotta a város az állatait. Aztán a török időkben fokozatosan elnéptelenedett, bár a helybéliek büszkék arra, hogy a török elfogadta adónak az itt termett, jó minőségű szőlőt vagy bort. Jelentőssé a 19. század elején vált, amikor a futóhomok megkötésére szőlőt telepítettek a kecskemétiek. A jobbágyfelszabadítást megelőzve a polgárok mellett a parasztgazdák, sőt a zsellérek is földterülethez juthattak.

Az újabb mélypontot a filoxéravész hozta, amire a sors a svájci Wéber Edét és fiát, Aladárt rendelte e tájra. Az apa a szomszédos Helvéciát, a fiú Ballószöget hozta létre az itt eltelepített kétezer hold szőlővel.

A település 1954 óta önálló község. Ballószög ma újra Kecskemét életében osztozik, mivel méretes portáival egyre inkább kertvárosi jelleget ölt. Itt gondoz 10 hektár szőlőt Hetényi József és családja. A falu szívében található pinceház és a szaletlivel ékesített udvar átgondolt gazdálkodásról árulkodik. A nagyméretű ászokhordók példamutatóan felújítva sorakoznak az alsó szinten, fölöttük negyven vendég fogadására alkalmas belső terasz van. Megtudom, itt áll a környék legidősebb hordója is, aki 110 évet számlál.

Az épület valaha a kecskeméti vaskereskedő Fülöp család tulajdona volt. Ők is megszenvedték a kuláklistázást, a pince pedig a zord időket. A nádtetős épület csaknem teljesen tönkrement. „Amikor Zoltán öcsém megvette, már méretes fák nőttek ki a földből áttörve a tetőszerkezetet” – mutatja a fák helyét József, aki szőlő- és gyümölcstermesztő kertész végzettséggel a bornak való mellett a szőlőnek valóval, azaz szőlő szaporítóanyaggal is foglalkozik. Felesége, Viktória okleveles vegyész. Könnyű kitalálni, hogy ha jut ideje az öt gyerek mellett besegíteni, akkor az övé a labormunka és a vendéglátás.

A borturistákat itt fogadják a Bem utcában. A szőlőiskola és a birtok a családi házzal néhány kilométerrel odébb, az 52-es út mellett található. Nem meglepő, hogy itt is nagy a rend. Hetényiéken látható, szavaikból kitapintható, hogy jól érzik magukat e világon: szelíden, szorgosan, arányosan teszik a dolgukat.

És ami még fontos: jó borokat raknak le az asztalra.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás