Hír | 2018.03.26.

Hatodszor is Portugieser du Monde

Hatodszor is Portugieser du MondeRepül a kékoportó

2018.03.26. Miért érkezik Pécsre évről–évre tucatnyi rangos nemzetközi borbíró? Miért neveznek egy pécsi borversenyre minden évben mintegy 100 bort szinte minden közép-európai bortermelő országból? Mert a Portugieser du Monde a portugieser, azaz kékoportó fajta egyetlen nemzetközi versenye, szakmai találkozója és tematikus kóstolófesztiválja. Aki ezzel a fajtával szeretne megismerkedni, az minden évben, pontosan húsvét után egy héttel (azaz idén április hatodikán és hetedikén) Pécsre figyel.

Elitborinfo

Az első Portugieser du Monde 2013-ban valósult meg Pécsett és Villányban, azóta is ez a két fő helyszíne, általában Pécsett történik a verseny és a kóstolófesztivál, a szakmai programok pedig Villányban. A verseny fővédnöke dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere, a fő támogatója pedig a Villányi borvidék hegyközségi tanácsa.

A portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják portugizernek, purtugizacnak, portugalkának, blauer portugiesernek vagy modrý portugalnak, így jó lenne mindezeket a borokat egy mezőnyben látni. A nemzetközi portugieser fajtaversenyt a kétnapos rendezvény első napján, április 6-án bonyolítják le, nemzetközi zsűri előtt mérkőznek meg a benevezett borok. Másnap, április 7-én, 14 és 20 óra között a pécsi Zsolnay Negyed m21 galériájában adják át a champion díjakat, az aranyérmes és ezüstérmes boroknak járó elismeréseket, valamint itt kóstolhatja meg a nagyközönség is a nevezett borok nagy részét, valamint a Pécsre érkező borászatok portugiesereken túli kínálatát is.

A szervező Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin felhívására évről-évre több bor érkezik a versenyre és egyre több a külföldi pincészet a kóstolófesztiválon is:

2013:    4 ország              62 bor

2014:    6 ország              72 bor

2015:    8 ország              67 bor

2016:    9 ország              96 bor

2017:  9 ország            101 bor

A borászok a megmérettetésre fiatal, előző évből származó portugieserekkel; régebbi évjáratos portugieserekkel; minimum 50 %-ban portugiesert is tartalmazó házasításokkal és 2016-tól egy új kategória is él: portugieserből készített különlegességekkel (fehérborokkal, rozéborokkal és pezsgőkkel) is jelentkezhetnek pincészetek.

A zsűri általában 15-20 tagú, ebből 10-15 külföldi és 5 magyar taggal, az elnöke dr. Kosárka József borakadémikus. A korábbi években a Portugieser du Monde-on zsűriztek már rangos magyar, horvát, szlovén, szerb, lengyel, portugál, chilei, japán, szlovák, kínai, dél-koreai, német, dél-afrikai, lett, osztrák, olasz, spanyol és kanadai borszakértők.

Az idén a nemzetközi zsűri tagjai a következők lesznek:

Brigitte Riener (Ausztria)

Dani Renáta (Magyarország)

Ercsey Dániel (Magyarország)

Georgi Mihov (Bulgária)

Igor Lukovic (Szerbia)

Ivo Kozarcanin (Horvátország)

Joze Rozman (Szlovénia)

Katarina Andersson (Svédország)       

Kosárka József (Magyarország)

Labancz Richárd (Magyarország)

Lakner Péter (Magyarország)

Mar Galvan (Spanyolország)

Markus Hungerbühler (Svájc)           

Milan Stojicevic (Szlovénia)

Pier Paolo Lorieri (Olaszország)                   

Sebestyén Csilla (Magyarország)

Stasa Cafuta Trcek (Szlovénia)

Susan Hanauer (Magyarország)

A versenyre március végéig lehet beküldeni a borokat, eddig hat magyar borvidékről és szerb, horvát, szlovén, szlovák, osztrák és német borvidékekről jelentkeztek, március 20-ig több mint 50 bor érkezett meg a gyűjtőpontra, a szervezők közel ugyanennyi mintát remélnek még a következő egy hétben.

A Portugieser du Monde kóstolófesztiváljára április 7-én a pécsi Zsolnay Negyedbe mintegy 300 borkedvelőt várnak a szervezők, akik kedvezményes, 3000 forintos elővételi jeggyel közel 100 bort kóstolhatnak meg. Jegyek elővételben a jegymester.hu oldalon és a Zsolnay Negyed jegypénztáraiban lehet váltani.

További információ:

Győrffy Zoltán

Portugieser du Monde, versenyigazgató

Pécsi Borozó, főszerkesztő

+36 70 311 98 35

[javascript protected email address]

Hozzászólások

dr. Dula Bence | 2018.03.27. 08:45
Gratulálunk!!! A Magyar mondhatnám úgy is a Kárpát-medence szőlő és bor kultúrájának a megismertetése szőlőfajtáink és boraink értékének megmutatása a legszentebb szakmai kötelességünk lenne. Az Oportó, törvényes nevén ma már Portugieser a magyar szőlő termesztés évszázados kincse, értékes egyben komoly szaktudást is kívánó fajta, bora jó kezekben egy gasztronómiai kuriózum, ennek megőrzése ápolása a legnemesebb kihívásunk, ez egy igazi szakmai, kulturális, borgasztronómiai feladat. További sok sikert kívánok! dr. Dula Bence Márton kertészmérnök, c. főisk. tanár Eger város tiszteletbeli örökös hegybírója szőlő - bor termelő
+ Új hozzászólás