Hír | 2017.03.20.

Gutpintér: mikrovinifikációs kísérlet a bokrosi tanya mellett

Gutpintér: mikrovinifikációs kísérlet a bokrosi tanya mellettGutpintér Tamás és Dóra a bokrosi tanyán
2017.03.20. Örömmel fedeztük fel a jó hírű fővárosi Kadarka Borbár itallapján az út elején járó Gutpintér Örömborászat rozéját, amit nem is oly rég kóstolhattunk a Napsugaras Boresten.

Elitborhír - Dlusztus Imre

Hívtuk is Gutpintér Tamást, hogy gratuláljunk az előmenetelhez, mert hogy a borbár köztudottan nagyon igényes, ugyanakkor sokszor kezdeményező szerepet is vállal (az Elitborhoz hasonlóan) az új pincészetek fölfedezésében. Szóval telefonoztunk és a következőt tudtuk meg:

"Büszke vagyok a borbár választására. De ha már kadarka... Nagy a nosztalgia a fajtával kapcsolatban. Egyre több pince hoz ki öreg tőkés és új telepítésű kadarkát is. Az újabb telepítéseknél előtérbe kerülnek az új klónok, melyeket a Pécsi Kutatóban  és kísérleti ültetvényekben szelektáltak. Ezek közül a pincénkhez telepítettünk P 124-es és P131-es klónból. Így a Sauska, Heimann,Thummerer, Tiffán és más nagynevű birtokok után Csongrádra is kerültek ígéretes tőkék. Ezektől vastagabb héjat és ritkább fürtöt várunk. A kadarkák mellett, telepítettünk kékfrankost, kékoportót, arany sárfehért és kövidinkát. Ezerötszáz négyzetméterről és fajtánként mindössze száz tőkéről van szó. Megnézzük, hogy viselkednek, aztán vesszőt vágunk, három-négy év múlva szüretelünk."

Úgy legyen!

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás