Hír | 2013.02.20.

Grand Selection Egri Csillagok borcsalád

Grand Selection Egri Csillagok borcsaládA borcsalád
2013.02.20. Új tagokkal bűvölt az Egri Korona Borház borrepertoárja.

Az Egri Korona Borház fiatal generációja a Grand Selection borcsaláddal emléket kíván állítani Eger 1552-es ostroma feledhetetlen hőseinek és azoknak az erényeknek, amelyek egyszerre jellemzik a várvédőket és ezeket a borokat. Rácz Kinga a család ifjú borászaként a borvidék legszebb fajtáiból, szigorúan terméskorlátozott ültetvényekről készítette kézműves borait, fajtánként mindössze 6 hordóval, azaz 1552 palackkal. Az Egri Csillagok borcsaládot a négy jól ismert egri várvédő ihlette: A helyi értékeket összefogó okos erő, ami oly naggyá tette Dobó Istvánt, a hős várkapitányt. A megalkuvás nélküli helytállás és rátermettség, amit Bornemissza Gergely hadnagy testesített meg példamutató hazaszeretetével. Az asszonyosan megtartó erő, azaz Dobó Katica és a félelmet nem ismerő, bajvívó egri nők példamutató tulajdonságai. A kedvességgel telt szerelem, a légies szépséggel és az édes csókokkal hódító Vicuska lényege...és mivel hősök nem születnek ellenség nélkül, a legismertebb török bajkeverőre is gondolt: A tűzrőlpattant, furfangos, keleti selymekbe bújt bajkeverőre amit Jumurdzsák képvisel. Ők a történelem és a Korona Borház nagy alakjai.

 

"Minden korty emlékeztet.

Minden koccintás felidézi a kardok csengését.

Minden palack köszönet."

 

Grand Selection Dobó Katica

Egri Chardonnay 2011

Oltalom alatt álló eredetmegjelöléses, száraz fehérbor

Telt, érett és húsos ez a 2011-es Chardonnay. Ilyen lehetett Dobó Katica, a várvédő egri nő. A bor zöldes-sárga fénnyel, a frissen kaszált rét illatával jelentkezik. Zamatában finom almás jegy bújik meg, savai érettek, kiegyensúlyozottak. Komplex, markáns, karakteres. A várvédő hősök között a legendás egri nő, a Korona Borháznál ez a bor az egyik ékkő.

Alkoholtartalom: 13,5%

 

Grand Selection Cecey Vicuska

Debrői Hárslevelű 2009

Oltalom alatt álló eredetmegjelöléses, édes fehérbor

Vicuska bájos alakja jelenik meg ebben a borban. Finom diós illat, könnyed hársvirág és méz árad a pohárból. Szájban kerekded kedvességgel bűvöl el a magas cukortartalommal harmóniában lévő sok szép sav. Elegáns, vonzó ez a nagy hordóban érlelt, 2009-es, novemberben szüretelt Debrői Hárslevelű.

Alkoholtartalom:13%

 

Grand Selection Dobó István

Egri Kékfrankos-Cabernet Sauvignon-Merlot-Cabernet Franc 2009

Oltalom alatt álló eredetmegjelöléses, száraz vörösbor

A helyi értékeket összefogó okos erő tette oly naggyá Dobó Istvánt, a hős várkapitányt. A jól beérett Kékfrankos meggyessége és a francia világfajták fűszeres bársonyossága egymást erősíti ebben a szépen lekerekedett, elegáns borban.

Alkoholtartalom: 13,5 %

 

Grand Selection Bornemissza

Egri Kékfrankos barrique 2008

Oltalom alatt álló eredetmegjelöléses, száraz vörösbor

A hazaszeretetéről és helytállásáról ismert Bornemisszához kitűnően illik ez a meggyőző, határozott, férfias Kékfrankos. A jól beérett szőlőszemeknek és a hosszú barrique hordós érlelésnek köszönhetően meggy-és szilvalekvár, valamint kakaós illat- és ízkavalkád bontakozik ki poharunkban.

Alkoholtartalom: 14%

 

Grand Selection Jumurdzsák

Egri Syrah 2009

Oltalom alatt álló eredetmegjelöléses, száraz vörösbor

A syrah a fűszeres, buja, vad kelet: a villanó tekintetű Jumurdzsák, a színes, szenvedélyes, megható és felemelő történet része. A bor világirodalmának izgalmas fejezete ez a fajta a maga komplexitásával, férfiasságával és titokzatosságával. Meleg, fűszeres és málnás illata egyszerre tüzes és magával ragadó. Meggyes-áfonyás vonalvezetésű, izgalmas bor. Lecsengésében a leheletnyi kesernyés jegy teszi férfiassá ezt a komplex, gyümölcsös, fűszeres Syrah-t, s az új fahordós érlelés finomítja a fajtából adódó tüzességet.

Alkoholtartalom: 14 %

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás