Hír | 2017.05.03.

Gere Attila és a járdovány

Gere Attila és a járdoványA fekete járdovány
2017.05.03. Komoly bor komoly termelőtől. Mégis, ha beszélünk róla, kis zavart mosollyal kérdeznek vissza: járdovány? Mi lesz, ha Gere Attila a fügért is beveti?

Dlusztus Imre írása

A fekete járdovány régi villányi fajta, aminek reneszánszához a mindig újat kutató, sztárként is kísérletező kedvű Gere Attila járult hozzá. Tudtommal egyedül ő foglalkozik ezzel, a pécsi kutatóintézet génbankjában megőrzött kékszőlő fajtával.

A Gere családi pincészet 70 hektáron gazdálkodik a Villányi borvidéken. Szőlőterületeik olyan kedvező adottságú dűlőkben található, mint a Kopár, a Konkoly, a Csillagvölgy és az Ördögárok. Talaj és mikroklíma szempontjából minden egyes termőterület némileg eltérő adottságokkal rendelkezik, de a mészben gazdag löszös talaj a jellemző, ami kiválóan alkalmas nagy vörösborok készítésére. A termesztett szőlőfajták a cabernet franc (28 %), cabernet sauvignon ( 25%), merlot (20%), portugieser ( 13%), pinot noir ( 4 %), syrah (4 %), medoc noir ( 2%), tempranillo ( 1 %), fekete járdovány (1 %), de kísérleteznek ősi Kárpát-medencei fajtákkal is (2%), mint bakator, purcsin, csóka, balafánt, kékbajor, feketefájú bajor. Az alkalmazott művelési mód a középmagas (70 cm) kordon, ikertőkés telepítés, a jellemző tőkeszám pedig a 7 200 tőke/hektár.

A remek adottságokkal bíró, a nagyüzemi gazdálkodás során parlagon hagyott területeket, az 1990-es évektől kezdődően folyamatosan megvásárolták és ismét betelepítették. 2010 óta a pincészet kizárólag kemikáliáktól mentes, bio szőlőművelést folytat. 2002-ben készült el az új érlelő pince és feldolgozó épület Villányban, amelynek technológiai felszereltsége megfelel a legmodernebb követelményeknek.

A pincesor közvetlen közelében található a négycsillagos Crocus Gere Bor Hotel és a hozzá tartozó Mandula Étterem, amely nemcsak a wellness szerelmeseit, hanem az egyedülálló gasztronómiai, és borászati élményekre vágyó vendégeket is várja.

És akkor nézzük ezt a járdoványt! Először 2004-ben telepítettek néhány sort, majd amikor kiderült, hogy szép bort ad, 2009-ben kibővítették az ültetvényt 0,2 hektárra. Az első, kísérleti tételt módomban volt kóstolni. Akkor azt véltem, a kékoportó és a syrah erényeit hordozza, mivel lágy, de van benne egy leheletnyi vad fűszerezettség. Ez a 2015-ös tétel sem tanninbomba, viszont finom cseresség jellemzi. Illatában aszalt gyümölcsök és némi vanília bújuk meg, naná, hat hónapig ért újhordóban. Szájban meggy, szilva, cseresznye és ánizs jelenik meg kandiscukorral.

Ínyenceknek való.

A 19. század közepén a járdovány mellett a fügér is elterjedt volt Villányban, sőt egész Baranya vármegyében. Tavaly említettem Gere Attilának, ő azonnal telefonált Pécsre, a kutatóintézetbe. A történet talán innen folytatódik...

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás