Hangsúly | 2018.01.22.

Font Gábort jelölte Frittmann János a legtehetségesebb ifjú borász díjra

Font Gábort jelölte Frittmann János a legtehetségesebb ifjú borász díjra Itt lehet szavazni

2018.01.22. A hír azért fontos, mert a megmaradásról szól. A Fontok és a Frittmannok akkor is bort készítettek, amikor nem volt jövedelmező, akkor is tették a dolgukat, amikor a térségük, jelesül Soltvadkert nem volt a legjobb hírű. Ezek a szorgalmas, családszerető, német felmenőikre büszke igaz magyar emberek a példamutató helytállás példaképei.  A Gál Tibor Emlékdíj elnyerésében most Frittmann János, az Év Bortermelője 2007 díjazottja, az első kunsági borász, aki megkapta a borász szakma Kossuth-díját, van segítségére jelölésével az Font Gábornak.

Dlusztus Imre hírösszefoglalója

A hírt persze úgy is lehet tálalni, hogy Ismét fiatal tehetséget karol fel a Magyar Borok Bálja - Elindult a Gál Tibor Emlékdíj szavazása.

Idén, immár tízedik alkalommal rendezik meg a Magyar Borok Bálját. Az esemény fontos pillanata a Gál Tibor Emlékdíj átadása, amelyet 2014-től már új elképzelések szerint ítélnek oda. A Magyar Borok Bálja szervezőbizottságának tagjai az Év Bortermelője cím birtokosait, illetve családjukat kérik fel arra, hogy jelöljenek olyan, a borrégiójukban dolgozó tehetséges borászt, akinek munkásságát a nagyközönség széles köre egyelőre kevésbé ismeri. Az ő tanulmányaihoz, szakmai fejlődéséhez járul majd hozzá a bál által nyújtott támogatás.

Az emlékdíj a borász Gál Tiborról kapta a nevét, aki a ’80-as években az Egri borvidéken indította karrierjét, majd 1989-től a toszkánai Tenuta dell'Ornellaia főborászi pozícióját töltötte be. Itt készítette el az 1998-as Ornellaia nevet viselő vörös házasítást, amelyet 2001-ben a vezető, amerikai borszaklap, a Wine Spectator az év legjobb borának választott.

Olaszországból hazatérve Egerben hozta létre saját pincészetét. A hazai borágazat fejlődéséhez nagyban hozzájárult azon véleménye, amely szerint Eger Burgundiával állítható párhuzamba, így létjogosultsága van a régióban a pinot noir szőlőfajta telepítésének. Ugyancsak hozzá köthető a viognier fehér fajta hazai megjelenése. Gál Tibor 2005-ben  egy baleset következtében hunyt el Dél-Afrikában, ahol szaktanácsadóként dolgozott.

Gál Tibor elképzelései, napi munkája mindig a magyar borkultúra hosszú távú fejlődését szolgálta. Ez indította a Magyar Borok Bálja szervezőit arra, hogy a borász családjával egyeztetve olyan módon alakítsa át a díj odaítélésének a menetét, hogy az a hazai borágazatban dolgozó tehetségek minél szélesebb körű ismertté válását szolgálja.

A Gál Tibor Emlékdíj 2015. évi kiadásának előkészítése már a múlt év végén elindult. Ekkor kérték fel a korábbi Év Bortermelőit a jelölésre

A három legtöbb voksot kapó borász párjával együtt meghívást kap a február 21-én megrendezendő Magyar Borok Báljára.

Ami a jelölés tartalmi részét illeti: az nem lehet a véletlen műve, hogy a Pannon Bormíves Céh évekkel ezelőtt beválasztotta a soraiba Font Gábort. Ebben a küldetéses családban, amelyben mindenki teszi a dolgát, Gábor jelenti a finom beállítást. Édesapja kiválóan ért a munkaszervezéshez, édesanyja a vendéglátáshoz, testvére a cégvezetéshez, sőt mindannyian otthon vannak az értékesítésben, valamint a borkészítés tudományában, de az arányokat Gábor teremti. Az ő keze, szeme és szája határozza meg, hogy mikor és hogyan történnek a dolgok a szőlőben és a pincében.

Kiváló borok, tiszta ízek, gyümölcsös aromák születnek ebben a műhelyben. Nagyon jól bánnak az alföldi fajtákkal: kiváló ezerjó, cserszegi, irsai és kövidinka születik náluk minden évjáratban. Külön ki kell emelni hordós érlelésű ezerjójukat, ami a fajta legszebb arcát mutatja. Nagyon értik a rozé műfaját: ropogós, gyümölcsös, lendületes tételeket készítenek. Otthon vannak a kékfrankosban is, sőt egészen kiváló válogatást is készítenek ebből a fajtából. Meglepően komoly test, finom fűszeresség, sok szép meggy és málna van itt jelen.

Minden boruk itatja magát.

Font Gábor kihozza a maximumot a Kunságból.

Ezen a linken lehet szavazni http://borbal.hu/jeloltek

Hozzászólások

+ Új hozzászólás