Hír | 2018.03.30.

Épül a Laposa Birtok látványborászata

Épül a Laposa Birtok látványborászataBence

2018.03.30. Akárcsak az elmúlt tizenkét esztendő, 2017 is a mozgalmas évek sorát gyarapította a badacsonyi Laposa Birtokon. A birtokot igazgató Laposa Bence és testvére, a borászat szakmai irányítását végző Zsófi fiatalos lendülettel, a családi hátország aktív támogatásával folyamatosan azon dolgozik, hogy vállalkozásuk – a tradíciók megőrzése mellett – mind erőteljesebben elköteleződjön az új kihívásoknak való megfelelés, valamint a korszerű szaktudásra épülő újítások alkalmazása iránt.

Elitborinfo - Gombos Erzsébet írása

Ahogyan országszerte, tavaly náluk is nagyon szép szőlőket szüreteltek - mind mennyiségileg, mind minőségileg abszolút kiemelkedő volt az évjárat. Megelégedésükre ültetvényeik – amelyeknek összterülete a harminc hektárt is meghaladja – a legjobb formájukat hozták. Gazdálkodásuk minden mozzanata eredményesen alakult. Számottevően nőtt az értékesített borok mennyisége, azaz kereskedelmileg is sikeresen zárták az évet. Meglévő partnereikkel erősödtek üzleti kapcsolataik, és az új partnerekkel (áruházláncok, borkereskedők) is sikeresen működtek együtt. Lokálpatriótaként mégis azt tartják a legfontosabbnak, hogy bővült a helybeli értékesítés forgalma, valamint a család által működtetett vendéglátó egységek is egyre szebb eredményekkel büszkélkedhetnek, hiszen azok nemcsak a nyári szezonban, de azon kívül is több vendéget fogadtak az előző év azonos időszakához képest.

A Laposa Birtokon egy igazi különlegesség új évjárata is megszületett 2017-ben. Az érett, klasszikus illatú, hosszú, markáns lecsengésű olaszrizling címkéjén ez áll: Apukám Világa. Ugyan kire is utalhat az elnevezés? Természetesen a birtok alapítójára, dr. Laposa Józsefre, aki nemsokára ünnepli 70. születésnapját. Gyermekei annak idején őt tisztelték meg ezzel, az ő ízlésvilágát tükröző borkülönlegességgel, amelynek legújabb évjárata hivatalosan a kerek évfordulón jelenik majd meg. Megható a szándék és a megvalósítás is.

De mit hoz a jövő szőlőikben, borászatuk életében? Terveik szerint 2018 a nagy szakmai változások és változtatások időszaka lesz. Kezdjük mindjárt a szőlőben. Folyamatosan keresik azokat a szőlőtermesztési technológiákat, amelyekkel minél inkább természetközeli művelést és termesztést valósíthatnak meg. A cél az, hogy a legújabb technológiák fokozatos beillesztésével – úgyis mint talajtakarási, illetve növényvédelmi eljárásokkal – évről-évre kisebb környezetterhelés mellett hosszútávon is fenntartható, eredményes gazdálkodást folytassanak a szőlőben. Ez a jelentős szakmai előrelépés, ha úgy tetszik paradigmaváltás képviseli majd a természetesebb szőlőművelés felé történő elmozdulást. Ami pedig tőkék közvetlen közelségét illeti: az elmúlt esztendőkben évente átlagosan 2-3 hektáron telepítettek új szőlőt. Az ültetvény fiatalítását az idén tovább folytatják, hiszen úgy tartják, hogy a szőlőhegyek megújítása is  fejlődésük fontos részét képezi.

Január végén kezdték el azt a komplex borászati fejlesztést és beruházást, amely a Hableány épületének nagyszabású átépítését, felújítását jelenti. Itt lesz az új birtokközpont, valamint a borászat centruma. A Laposa család bízik benne, hogy olyan komplexumot tudnak itt létrehozni, amely mind technológiailag értelemben, mind a mennyiségi feldolgozás tekintetében, sőt turisztikai szempontól is jelentősen hozzájárul majd a birtok működéséhez, valamint - ami külön említésre méltó - a badacsonyi borvidék elismertségéhez. Céljuk, hogy egy vonzó és izgalmas épületet, s egyben szakmai helyszínt hozzanak tető alá. 2018 végére szeretnék átadni a teljesen berendezett borászati üzemet, ahol a szőlőfeldolgozás minden folyamata áttekinthetővé válik. Ezt szó szerint kell érteni, hiszen az üzem bejárható lesz a civil vendégek, turisták számára is. Egyfajta látványborászatként kell tehát elképzelni a létesítményt, amely már nagyban épül. Az új struktúrában minden munkamozzanat és technológiai folyamat szemmel látható módon zajlik majd.  A vendégek megtekinthetik például, hogy miként működik a prés, milyenek a tartályok, hogyan palackoznak – tehát úgymond „élesben” követhetik a szőlőfeldolgozás menetét és módját.

Ez a fejlesztés meghatározó momentum, egyfajta fordulópont lesz a birtok életében, hiszen az általa megvalósuló magas színvonalú kommunikációval – amely plusz információkat ad és ezzel fokozza a Laposa borok iránti bizalmat – közelebb tudják hozni tevékenységüket a fogyasztóhoz, tovább erősítve ezzel a márka iránti elkötelezettséget.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás