Hír | 2018.06.13.

Élethelyzet Szentééknél a Bükkalján

Élethelyzet Szentééknél a Bükkalján A pinceház

2018.06.13. A Máté és Szente Kft. Szőlőbirtok és Pincészet mindennapjairól írt az elitbor.hu számára Szente Imre, a családi borászat vezetője. Az alábbiakban az ő sorait olvashatják.

A szőlőterületek újratelepítésén gondolkozik a család. Amennyiben a négy gyermek közül valaki szeretné folytatni a szőlőtermesztést és a borászkodást, akkor belevágunk a felújításokba. A legidősebb ültetvények 36 évesek, eléggé hiányosak. A Zengő fajta helyett borászatilag használhatóbb és jobban eladhatóbb fajtát szeretnénk ültetni. A bükkaljai dombok és éghajlat nagyon kedvező az illatos, fehér fajták számára: Sárga muskotály, Irsai Olivér.

Továbbra is elsősorban szőlő értékesítést, kisebb részben saját feldolgozást tervezünk. Évi 150 hl lédig bor értékesítését helyben a pincében szeretnénk megoldani.

A borászatban 2/3 arányú az acéltartályos és 1/3 arányú a hordós borok készítése. A Kékfrankos borokat minimum 6 hónapig fahordóban érleljük. A Chardonnayt és a Kékfrankos rozét kizárólag tartályban tartjuk.  

A Turán fajtából szeretnénk szőlőmagot kinyerni és lekvárt készíteni.

A pinceházban továbbra is szívesen látunk csoportokat előzetes bejelentkezéssel. Lehetőség van palackozott borok vásárlására is.

A hat borfajta mellé házi füstölt sajtot, szarvaskolbászt, vadpörköltet és vadsülteket tudunk kínálni. Vegetáriánusoknak vargánya gombából készítünk pörköltet.

A pinceházban 36 személyt tudunk egyszerre vendégül látni.


Elitbor kommentárja

Elitbor kommentárja

Gombos Erzsébet megjegyzése: Meg nem állom, hogy ne egészítsem ki, ennek a Bükk lábánál, a kis lélekszámú faluban, Sályban élő agrárszakembernek a mondandóját. Többször írja, „szeretnénk, tervezünk” és én tudom, - hiszen megosztotta velem a gondját, - ezekben a szavakban ott a bizonytalanság. Hiába rendelkezik a család 20 hektáros szőlőbirtokkal a térségben, a jövőbeni gazdálkodásuk megkérdőjeleződik. A legfiatalabb, 32 éves Szente fiú, aki együtt dolgozik édesapjával se döntötte el, hogy apja nyomdokaiba lép-e és átveszi a birtok irányítását. De a családfő mégsem tesz egyik gyerekének se szemrehányást, nem panaszkodik, neki az a legfontosabb, hogy mind a 4 gyereke szeresse azt a szakmát, amelyből meg akar élni. És ő ebben támogatja őket. Ha nem hajlandóak továbbvinni a birtokot, nem éreznek késztetést a szőlőművelés, a borászat, a mezőgazdasági munka iránt, akkor nincs mit tenni, mint elfogadni, hogy így határoztak. Szente Imre élete során mindig derűlátó volt, ezúttal sem veszítette el pozitív életszemléletét. A jövő történéseit az élet majd kiforogja.

Ez is a magyar valóság a mai borosgazdák világában. A „nincs tovább bölcs megélése”, a múlt egészséges elengedése, ahogyan ezt Szente Imre teszi, akarja tenni, ha úgy hozza a sorsa. Küldött képeket portálunknak. Biztos vagyok benne, nem szándékosan választotta a dolgos kezek nélküli fotókat. Mégis beszédesek…

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás