Hír | 2017.04.10.

Egy-két korty Basilicus

Egy-két korty BasilicusKanczler András
2017.04.10. Szegedi jószolgálati delegációnk (a küldetésről majd e hó 22-én számolunk be) Tokaj-Hegyalján járva bekukkantott a Basilicushoz (is) Tarcalon.

Dlusztus Imre írása

Vegyük csak elő, mit is kell tudnunk erről a helyről!

A 2009-ben létrejött Basilicus Borkultúra Központ elsősorban a helyi bortermelői és gasztronómiai hagyományoknak kíván bemutatóközpontja, bázisa lenni, de a 2011-es évjárattól a központhoz tartozó Basilicus Szőlőbirtok gondozásában egyre szebb, saját borokat is megismerhetett már a piac.  A Basilicus – önmeghatározása szerint – a borkultúra Tokaj-hegyaljai bástyája.

A Basilicus Borkultúra Központ és Szőlőbirtok többféle szolgáltatáscsomagot kínál a hozzájuk érkezőknek: a néhány órástól a több napos időtartamig terjedő, több állomásos kóstolótúrákon át, a borismereti előadásokig, dűlőbejárásokig. A központ emellett rendezvényhelyszín-profillal is rendelkezik; céges csapatépítőknek, esküvőknek, baráti összejöveteleknek szolgál helyszínéül 20 főtől egészen 200 főig.

A központ saját borainak előállítása és a tokaji borkultúra megismertetése mellett fő céljának tekinti, hogy összefogja, szervezze, koordinálja a térség borászatait, szálláshelyeit és kézműves termékek (pl. sajt, lekvár, borecet) előállítóit, hogy a borkedvelő turisták koncentráltabban tudjanak ismerkedni a helyi hagyományokkal és gasztronomiai értékekkel.

A Basilicus Borkultúra Központ és Szőlőbirtok kiemelendő dűlője a Mestervölgy, amely mintegy 250 méter magasan található, talaja pedig  főként nyirok és lösz. Elegáns, egyensúlyos, az ásványosság tekintetében egyedi karakterű, szárazra iskolázott borok születnek itt, melyek az amerikai borszakíró, Joe Roberts által népszerűsített Furmint USA-project tengerentúli rendezvényén is elnyerte a szakmabeliek elismerését.

A Basilicus emellett a Lapis-dűlőből is készít száraz és édes fajtaborokat, cuvée-ket egyaránt. Elegáns hely, úri borok, magas szintű felkészültség.

Eddig az ismeretanyag, ami ma szerencsére kibővült azzal, hogy lecsaphattunk Kanczler Andrásra, a borok értelmi szerzőjére, aki korábbi szolgálati helyén, a Tokaj Hétszőlőnél dolgozva szerzett magának a szakmában jól csengő nevet. A vincellér jól érzékelhetően élvezi Tokaj összetettségét. Azt is például, hogy a jól beérett, itt-ott túlérett szemeket is hordozó furmint fürtökről levágják a túlérett bogyókat, így biztosan csak a teljesen beérett gyümölcs kerül a présbe. Ezzel elkerülik a túlzott savasságot (illetve a nem kívánatos savhangsúlyt) és az éretlen furmintot jellemző gazízt. Ettől lesz kerek a furmint, ami épp úgy viselkedik, mint az ezerjó: érlelhető és érlelendő, s akkor az igazi, amikor a fémes mineralitás egyensúlyban van a gyümölcsösséggel. Lehet hinni neki, móri gyökerű borember.

Ami a mai kóstolósort illeti: nagyon meggyőző színvonalon láthattunk rá a gazdag borvidék számos szépségére a száraz dűlős tételektől a 6 puttonyos aszúig.

Tarcal-járók ne hagyják ki a helyet!

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás