Hangsúly | 2017.07.21.

Egy egri várvédő: Gál Lajos

Egy egri várvédő: Gál LajosGál tanár úr

Egertől keletre nagyon jó nevű területeken (Nagy-Eged, Sík-hegy, Pajdos), nyugatra ígéretes dűlőkön (Tóbérc, Ferenc-hegy, Kamra-völgy, Tagi) termeszt főleg kékszőlőket dr. Gál Lajos. Az egri szőlészeti-borászati kutatóintézet volt igazgatója (a nevéhez kötődik a zempléni tölgy tulajdonságainak kutatása a bor érlelése szempontjából) ma a főiskola tanára. Közismert és köztiszteletnek örvendő szereplője a hazai borászati életnek. Az Eszterházyn borászati technológiát és eredetvédelmet tanít (mivel ez utóbbiban is kulcsszereplő), illetve a borturizmussal foglalkozó hallgatóknak a bortermelés kultúrájáról ad elő.

Dlusztus Imre írása

Gál Lajos Egert akarja visszaadni a boraiban, a táj gazdagságát, tüzét, lendületét. Mindegyik tétele szépre, kerekre csiszolt, a gyümölcsöt hangsúlyozza. Annak ellenére, hogy kiválóan ismeri a technológiát, Gál Lajos előnyben részesíti a kézműves szemléletet és inkább a sokszínű hordóállományt állítja csatasorba.

Két fő csapás irány jól kirajzolódik a fajták viszonylag széles palettáján (olaszrizling, bianca, ottonel muskotály, kékfrankos, pinot noir, menoire, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, bíborkadarka, zweigelt, kadarka, portuguiser, syrah). Eger fehérboros jellegét az olaszrizlinggel (Egerszólát), a vörösboros hagyományokat pedig a bikavérrel hangsúlyozza. Gondolhatnánk, hogy egy kutató hideg fejjel végzi a munkáját a pincében és ebből jó, de nem különösebben izgalmas borok születnek. Nos, az könnyen elképzelhető, hogy hideg a fej, de a szív biztosan forró, mert Gál Lajos szenvedélyes borokat készít.

Ne feledjük, hogy bár nagyon jó bikavéreket készít, ő az olaszrizling egyik nagykövete.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás