Hír | 2011.11.16.

Egy csepp Béres

Egy csepp BéresAz év utolsó fürtjei
2011.11.16. Évet zártunk Zöldi-Kovács Árpáddal.

Talán korai még az évzárás, de ha igaz az a megközelítés, hogy a bor sorsa eldől a szőlőben (legföljebb elrontja a borász), akkor az utolsó lepréselt szőlőfürttel be is fejeződik a szőlészeti esztendő. S mivel Béreséknél munkaköri kötelesség a hibátlan teljesítés, akár zárhatunk is. Ebben a szellemben konzultáltunk Zöldi-Kovács Árpáddal, a Béres Birtok igazgatójával. ?Múlt hét végén végeztünk a szürettel, az utolsó adag egy kései furmint szőlő volt. Ez azért érdekes, mert a sokévi átlag november közepét célozta meg a szüret végeként, és így is lett. Nagyon kegyes volt velünk az időjárás, sok napsütésben volt részünk, fagy nélkül. Emlékszem, nem volt ritka, hogy hóesésben szüreteltünk. Minden szőlőnk nagyon szépen beérett, volt aszúsodás, de főleg töppedés. Az aszús szemek mennyisége a pára hiánya miatt kevesebb, mint szokott lenni általában. A száraz boraink ez évben magasabb alkohollal születtek, igazán testes, tüzes borokra számítunk. Ez az esztendő inkább száraz boros év lesz. Persze sok kései, természetesen édes bor fog születni, de az aszú elmarad a sok évi átlagtól. A pincében még zajlik az erjedés, vagy éppen már az érlelés, egyszóval zajlanak a borászati munkák? ? sorolja azzal a lendülettel, ahogy betört a piacra ez a kívül-belül szép erdőbényei borászat.

Jelenleg a talajmunkák vannak napirenden: a mélylazítás altalajlazítással. Ezt az indokolja, hogy év közben a szőlők közötti sorokat a szőlőmunkások és a szüretelők letapossák a munkagépekkel együtt. ?Nyáron maximum kaszálunk a sorok között. Így hát, ilyenkor szüret után ezeket a területeken lazítunk egy kicsit, hogy a téli csapadék le tudjon szivárogni a földbe a tőkéhez? ? mutat rá arra, hogy egy birtokigazgatónak mindig van mit igazgatnia.

?A következő kertészeti munkánk már a metszés lesz. Nálunk itt, a Béres Birtokon a magasabb területeken, felsőbb táblákon kezdjük, Erzsébet-Katalin napja tájékán. Ennek az az oka, hogy ezeken a területeken nem jellemző olyan mértékű fagy, ami tönkretenné a rügyeket. Az ilyen kori metszésnek két pozitív oldala is van. Egyrészt ezzel a munkával így már nem kell tavasszal törődnünk, másrészt úgy hisszük, jól jön ez a plusz kereset  a szőlőmunkásainknak, így karácsony előtt? ? mutatja meg, milyen a sokoldalú gondoskodás.

És van még valami meglepetés karácsonyra? ?Tervezzük, hogy a 2011-es sárgamuskotályunk még ebben az évben piacra kerül.?

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás