Hír | 2011.11.25.

Egri Csillag, bortemplom, Kína

Egri Csillag, bortemplom, KínaA közeljövő
2011.11.25. Juhász Attila nagy ívet rajzolt az Elitbor olvasóinak, Eger szerelmeseinek, a bor barátainak.

Egész szüreti időszakban nagy volt a nyüzsgés a Kőlyuk-pincesoron Juhászék portája előtt. Néhány napja az utolsó konténer is célba ért, jöhet az értékelés. ?Jó a mennyiség és a minőség, nagyon meg vagyunk elégedve? ? szusszan egyet Juhász Attila. Bővebben? ?Új termékünk, a 2011-es primőr rozé, ezt, mint mindig, idén is pinot noirból készítettük. Jól indult a szezonunk, hiszen október vége óta több mint 10 000 palack fogyott belőle. Szintén ekkor került a boltok polcaira a muscat ottonel borunk is.?

Ennyit tehát az új borokról. A vörösek természetesen még kezelés alatt vannak, zajlik az erjedés, ezután fahordókba kerülnek. Az almasavbontással nincs baj, a savakkal is minden rendben, a cukorral van egy kis probléma, de ez idén máshol is gondot jelentett. ?Nagyon lassan vagy egyáltalán nem erjed ki. A cabernet franc-t és a merlot-t 25-26 fokkal szüreteltük, ez még okoz egy kis fejtörést, mert az alkoholja már most 13-14 %-nál tart, de még mindig van benne 30-40 gramm cukor. Mindenféle szakmai alapú technológiát bevetünk azért, hogy száraz boraink lehessenek? ? enged betekintést az édes terhek mögé.

Tavaly kimaradtak a szelektált, dűlős borok. Idén pótolják ezt a hiányosságot. A 2010-es borok lazább szerkezetűek, egyszerűbbek, könnyedebbek voltak, mint tudjuk. ?Nálunk jelenleg a 2008-as borok vannak forgalomban, a 2009-esek majd csak 2012-ben kerülnek a boltok polcaira. Jó ez így. Képesek vagyunk annyit termelni, hogy nincs szükségünk a visszafogottabb borokat erőltetni egy márka fenntartása érdekében.?

Beszéljünk az Egri Csillagról, a Bikavér fehér társáról is, amit épp a vörös márka megerősítése érdekében hoztak létre nagyszerű érzékkel. Egyetért Juhász Attila is: ?2010-től kezdtük el, óriási ötletnek tartom. A névválasztás is zseniális, jó az idea a történet mellé. Ez egy igazi egri termék. Csak Egerben készíthető a Bikavér fehér párja. Még idő kell a név megismeréséhez, ehhez egy közös, jól kimunkált egri borászati stratégiára lesz szükség ? mindkét márka érdekében. Megvan az erre szánt keret, bár még nem tudjuk pontosan, milyen módon használjuk fel. Az a cél, hogy pár év múlva, akit álmából is felkeltenek, tudja, hogy mi az az Egri Csillag.?

Juhászékba anno jól beépítették a lendkereket. Hét uniós pályázatot zártak le sikerrel, be is lehetne burkolni a pince falát a kötelező kommunikáció elemeivel. Idén a technológia fejlesztésére irányuló pályázatot nyertek meg. Ebben a pályázatban a primőr boraik elkészítéséhez fontos gépekkel, többek között egy vákuumpréssel gazdagodtak.

Szeptember 27-én kezdetét vette egy hatalmas beruházásuk, amit a borturizmus fejlesztéséért kiírt pályázaton nyertek. A beruházás értéke 120 millió forint. Figyelem, megdöbbentő mondat következik!

?Ebből kóstolótemplom fog épülni.?

Ez egy négy szintes épület, ami földalatti összeköttetésben lesz a pincével. Olyan terem is lesz, ahol a látogatók 3D-ben kapnak betekintést a szőlő feldolgozásába vagy éppen a borászati kezelésekbe. A gyerekeknek külön játszószobát hoznak létre, ahol képzett animátorok foglalkoznak a kicsikkel, míg az idősebbek a borokkal ismerkednek. Lesz itt látványpince is. A tervezett átadási idő jövő év október-november.

Attila újabb témát nyit: ?Nagyon fontos a kommunikációnk fejlesztése, mert csak így tudunk nyitni a külföldi piacok felé. Nekünk, magyaroknak ez nem egyszerű feladat, már csak a nyelvi nehézségeink miatt. Ezért is fontos egy ilyen kóstolókomplexum kialakítása, ahol európai szinten tudjuk prezentálni a termékeinket, hiszen külföldön érzékelhetően van érdeklődés a magyar borok iránt, csak épp nem tudjuk jól elmondani, hogy kik vagyunk és mit akarunk. Az ázsiai borpiac is érdeklődik irántunk. Nálunk már megindult a kereskedelem, 50-60 000 palack bort exportálunk Kínába. A kínaiak, főleg Peking, Sanghai és Hongkong lakói kíváncsiak a borainkra, és meg van hozzá a megfelelő pénzügyi keretük is.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás