Hír | 2018.05.17.

Édes borral bővül a paletta a Galambos Pincészetben

Édes borral bővül a paletta a Galambos PincészetbenGalambos Péterné

2017.05.17. Az abaújszántói Galambos Pincészet különleges, száraz fehér boraival öregbíti a Tokaji borvidék hírnevét. A szakma méltán jegyzi a 2009-es évjáratú (később minden évben megismételt) házasításukat, a Hármint (hárslevelű-furmint cuvée), vagy a 2012-ben elkészített, újdonságnak számító boraikat, a Tokaji Kosher Furmintot és a Tokaji Kosher Hárslevelűt. A fő profilt továbbra is a száraz bor uralja pincészetükben, de a közelmúltban elnyert pályázatuk lehetővé teszi számukra, hogy minden évjáratban édes és félédes borokat is előállítsanak. Azt tapasztalják ugyanis, hogy bár szakmai körökben a száraz bort részesítik előnyben, mégis az igény kiköveteli a palettabővítést. Mindkettő legyen, mindkettő jó, ha van! Ezt diktálja a piac, az érdeklődés, ez válik tendenciává, aminek ők is meg akarnak felelni. Úgy tervezik, hogy évjárati szinten 70:30 százalékos arányban készítenek száraz és édes borokat.

Elitborinfo – Gombos Erzsébet írása

Borászati gépbeszerzésre és borházuk napelemekkel való felszerelésére adták be pályázatukat. A 9 millió forintos beruházás 50 százalékát a pincészet adja. A meglévő technológiához hűtőberendezést, tartályokat vásárolnak, átalakítják a technológiai eljárásukat olyan formában és módon, hogy minden vegyszer, cukor és egyéb beavatkozás nélkül, mindössze a folyamat leállításával tudjanak édes borokat készíteni – időjárási körülményektől függetlenül – minden évjáratban. Ez a fejlesztés, az újfajta hűtési rendszer kialakításával, alapvetően technológia bővítést- és váltást jelent. Hosszútávon és megbízható módon lehetővé teszi számukra az édes borok évenkénti, folyamatos elkészítését és értékesítését, akkor is, ha az adott évjáratban nem lesz magas az aszúsodás. Tervezhetően, a piaci igényeknek megfelelően rakhatják félre azt a mennyiséget, amelyből ez a fajta nedű előállítható. A pályázat 2018. december 31-ig szab határt a beruházás befejezésének.

Így körvonalazódik a jövő a beruházás várható hozadékéval, de érdemes a jelen történéseit is számba venni, hiszen a ritka évek egyike lett a 2017-es esztendő. Aszús évjáratként jegyzi majd a birtok krónikája, amelyben nem született száraz bor. Ellenben édes, igen. S nem is akárhogyan. Az édes borok teljesen természetes úton keletkeztek, hiszen minden időjárási körülmény adott volt ahhoz, hogy rendkívül magas lett a must cukor foka, csak meg kellett menteniük azt az értéket, amivel a természet a szőlőt megajándékozta. A seregélyek sajnos megették a szőlő kétharmadát, a szokásos évi 60 hektoliter helyett, mindössze 17 hektó édes bort tudtak készíteni. Természetesen aszújuk is lett a csekély termésből, de az csak három év múlva mutatja meg magát, válik eladhatóvá. Az édes borokat egyelőre folyóborként árulják, de rövidesen ezek palackozása is megkezdődik. Jól megválasztott név nélkül már nem trendi a boreladás – véli a nyugdíjas, Budapestről elszármazott házaspár. És kikről is nevezhetnék el új boraikat? Egyelőre csak ötletelnek, de Sára asszony azért felsorolja három gyereke nevét: Eszter, Zsófia és Gergő. Lehet, hogy fia és lányai nevét olvashatjuk majd a borokon? Azokon a palackokon, amelyek az újdonságot jelezve, egységes megjelenést kapnak. Az arculatváltást a címke és a kapszula színének azonossága jelenti majd, miközben a grafikai megoldás az eddigi Galambos-féle marad.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás