Hír | 2011.11.21.

Dráguló champagne-ok

Dráguló champagne-okchampagne piramis
2011.11.21. Úristen, a francia szőlőárak növekedés miatt rá fogunk kényszerülni a magyar gyöngyöző- és habzóborok fokozott fogyasztására!

A champagne-nak nevezett pezsgő őshazája egy észak-keleti Francia borvidék, Champagne. A franciák imádják az ilyen jellegű tautológiákat: a cognac Cognac vidékéről származik, egyéb párlataik, lekvárjaik, pástétomaik és sajtjaik földrajzi vonatkozásaira pedig nem térnénk ki. A krumplileves legyen krumplileves, a szatmári szilva pedig az, ami.

Nos, Champagne klímája elég hűvös, így mindig is savas borok teremtek itt, ami, mint tudjuk, a pezsgőgyártás egyik alappillére. A legenda a születését egy bencés szerzeteshez, Dom Pérignon nevéhez csatolja, aki amikor először kóstolta a véletlenül elkészített pezsgőt, hangosan felkiáltott: ?A csillagokat iszom!?

A champagne ekkor indult el világhódító útjára, neve az ünneppel és a tisztelettel fonódott össze. A hagyományos elkészítései technológia és a meghatározott szőlőfajták (chardonnay, pinot noir, pinot meunier) felhasználásával készült champagne az igazi pezsgő.

A champagne sosem volt alsó polcos termék, ám a közeljövőben újabb áremelést terveznek, melynek oka a szőlőárak emelkedése a borvidéken. Ez általánosságban 3-4,5%- os emelkedést jelentett, a legjobb területekről, az un. grand cru-kről származó szőlők esetében. Egy kilogramm szőlő ára arrafelé 5-6 euró között mozog.

2010-ben még nem emelkedtek az árak, az ágazat nem a fogyasztókra  terhelte a megnövekedett költségeket. Ám ez most változik, egy palack ára akár 3-6 %-al is drágulhat az angol piacon. Carol Duval-Leroy, a Duval-Leroy pezsgőház elnöke ?kollektív öngyilkosságnak? nevezte az áremelést a 2000-es presztízs cuvée, a Femme de Champagne piacra kerülése alkalmából rendezett eseményen.

A most olyan divatos prosecco előretörésétől is tartanak, hiszen egy üveg átlagos champagne árából akár két palack olasz habzóbort is haza lehet vinni.

Magyarból négyet-ötöt.

 

http://www.decanter.com/news/wine-news/529479/champagne-price-rise-expected

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás