Hír | 2017.04.05.

Díjaz a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság

Díjaz a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja TársaságTakács András
2017.04.04. A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék, hagyományos irányítási és védelmi mechanizmusának írásos nyomai az 1600-as évek elejére nyúlnak vissza. A 6202 hektárnyi területet az UNESCO Világörökség Bizottsága kultúrtájként 2002-ben vette fel a világörökségi listára. A terroár védelmében és pozícionálásában egy területfejlesztési szakember, Takács András kulcsszerepet játszott, rá most a róla elnevezett díjjal emlékeznek Hegyalja borászai és lokálpatriótái.

Elitborhír – Tarnóczi László

A Tokaji borvidék egyedülálló és különleges értékei a több száz éve folyamatosan létező földhasználati formának, a szőlőtermesztésnek, és a tőle elválaszthatatlan borkészítésnek köszönhetők. A kultúrtájnak azonban csak akkor lehet jövője, ha az érintett településeknek is jövője van – vallja a borászok, polgármesterek, természetvédelmi- és műemléki szakemberek által életre hívott Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság.

A civil szervezet vezetője, a Patrícius birtokigazgatója, dr. Molnár Péter hangsúlyozza: Hegyalján ehhez szükséges, hogy a szőlészet és bortermelés, az erre épülő idegenforgalom a települések életében jövedelmező munkalehetőséget adjon, Továbbá, hogy az olyan alternatív fejlesztések is teret nyerjenek, amelyek a világörökségi értékeket nem károsítják, de hozzájárulnak az itt élő lakosság életminőségének javulásához. Ennek szellemében végezte munkáját, és állt a Szerencsre tervezett, s a világörökség értékeit veszélyeztető szalmatüzelési erőmű megépítése elleni mozgalom élére Takács András. A fiatalon elhunyt területfejlesztési szakember megerősítette a közös és egyéni felelősségvállalást Tokaj-Hegyaljáért. Minőségi közösségi munkájával pedig a világörökségi terület olyan eredményeket tudott elérni, amely példaértékű, és minden szereplő számára pozitív hozadékkal jár. Nevét és szellemiségét a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság által alapított Takács András-díj őrzi. Az évente átadott elismerésben azok a Tokaj-hegyalján élő emberek részesülhetnek, akik a munkájukkal hozzájárultak a borvidék felemelkedéséhez, népszerűsítéséhez, fejlődéséhez, örökségvédelméhez, s akiknek a tevékenysége túlmutat saját munkaköri kötelességükön. Munkásságuk pedig mélyíti a borvidék szereplőinek együttgondolkodását, elősegíti a közösségi életet.

Takács András szellemisége és borvidéki munkája olyan folyamatokat indított el, amely sok helyi szereplőben megerősítette a közös és egyéni felelősségvállalást Tokaj-Hegyaljáért. Filozófiája, miszerint egyszerű, de minőségi közösségi munkával a világörökségi terület olyan eredményeket tud elérni, amely példaértékű, és minden szereplő számára pozitív hozadékkal jár, máig kihat a borvidékért tenni akaró emberek, közösségek gondolkodására. Takács András munkakultúrájának alapját a szeretetteljes szigor és a következetesség jellemezte. Az elképzeléseinek megvalósítását azzal érte el, hogy az értelem, az érzelem és az akarat megfelelő mennyiségét és minőségét egyensúlyba hozta. Szerepe és munkája több tématerületet integrált és fogott össze. Egy-egy feladat megvalósításához minden résztvevőt a kellő mértékben és időben mozgósítani tudott. Az általa elképzelt Tokaj-Hegyalja Program a világörökségi értékeken alapult, különös tekintettel az itt élő és dolgozó emberekre és érdekekre, valamint a helyi közösség szerepére. Annak fontosságára mutatott rá, hogy Hegyalja közössége legyen önszerveződő, kezdeményező, a borvidék vállaljon felelősséget magáért és ennek megfelelően dolgozzon és fejlődjön.

A 2014-ben alapított Takács András Emlékdíj díjazottjainak felterjesztésére egy közel 20 fős javaslattevő borvidéki társaság alakult, amelybe olyan véleményformálók kaptak meghívót, akik egyrészt szellemiségükben, másrészt véleményformáló és szakember tekintélyükben az egész Tokaj-Hegyalját tudják képviselni, minden tématerületen. A felkért társasági tagok egy-egy személyt jelölnek, indoklással, amelyet eljuttatnak a menedzsment szervezetnek. A döntést Takács András hozzátartozói, a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság és a borvidéki Világörökségi Gondnokság hozza meg. Ha adott évben nincs elismert személy, a díj nem kerül átadásra.

A jelölés szempontjai, kritériumai: a jelölt munkájával hozzájárul a borvidék felemelkedéséhez, népszerűsítéséhez, fejlődéséhez, örökségvédelméhez. Tevékenysége túlmutat saját munkaköri kötelességén. Tématerületén, szakmáján belül példát mutat, és hozzáértésével a minőséget, egyszerűséget, és a világörökségi értékek megőrzését hirdeti. Munkássága mélyíti a borvidék szereplőinek együttgondolkodását, elősegíti a közösségi életet.

A Takács András Emlékdíj eddigi díjazottjai:

2015: Rák József, Hercegkút polgármestere

2016: Salamin Ferenc és Kovács Ágnes, építészek A következő díj átadására 2017. április 5-én, szerdán kerül sor, a Tokaji Világörökségi Szakmai Nap keretén belül.

 

A Tokaji Világörökségi Szakmai Napot most annak jegyében tartják, hogy idén 15 éves a Tokaji Borvidék világörökségi címe. Mit lehet tenni, hogy a világörökségi státusz ne csak egy cím legyen, hanem a mindennapok fontos része? Hogyan lehetne az itt élő embereket még jobban bevonni a világörökségi értékek megőrzésébe? Az idei szakmai nap e témát helyezi a középpontba.

A: 2017. április 5-dikén, szerdán a Bodrogkeresztúri Faluházban tartandó konferencia (a rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, e-mail: [javascript protected email address]; tel.: +36 20 7722 366, +36 47 552 030.) programja:

9:30-10:00 Sajtótájékoztató, regisztráció

10:00-10:10 Molnár Péter (Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság, elnök): Bevezető gondolatok

10:10-10:40 Díjátadó és a díjazott előadása

10:40-10:50 Márkus Mónika (Tokaj-Hegyalja világörökségi értékeit átadó táboroztatási program, szervező): Tokaji Világörökségi Szakmai Nap témájának felvezetése

10.50-11.10 Demeter Ervin (Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja): Borvidék és világörökség

Kávészünet

11:30-11:45 Luda Szilvia (Világörökségi Gondnokság, vezető): Múltunkban a jövőnk! Szakmák eltűnnek, de a világörökség felértékelődik.

11:45-12:00 Rák József (Hercegkút, polgármester): Hercegkút, a világörökség része

12:00-12:15 Kovács Ágnes (építészmérnök, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Településrendezési és Építészeti-műszaki Tervtanács tagja): Településképi Arculati Kézikönyvek Tokaj-Hegyalján

12:15-12:30 Dr. Dankó József (Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola, tanár): A Tokaji Borvidékről Hamvas Béla szellemében

12:30-13.00 Kerekasztal beszélgetés. Résztvevők: Prácser Miklós (Tokaji Hegyközségi Tanács elnöke), dr. Szabó Rita (Tokaji Járási Hivatal vezetője), Kolár Kriszta (Keresztúri Esték szervezője), Varga András atya (Olaszliszka plébánosa). A beszélgetést moderálja: Márkus Mónika.

13.00-tól Kötetlen beszélgetés, szendvicsebéd

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás