Hír | 2011.11.17.

Csavarzár kontra dugó

Csavarzár kontra dugóDugó kontra csavarzár
2011.11.17. Egyre nagyobb teret kap a csavarzár, népszerűsége a duplájára nőtt.

Állóháború dúl a borzárási technikák frontján. Egyoldalról ott a hagyomány (a parafadugó), másrészt ott vannak a gazdasági okok, illetve a technológia miatt egyre jobban elterjedt módszerek (a szilikon dugó, a csavarzár, a koronazár).

A parafadugó előnye: rugalmasság, lég-és folyadékzáróság, illetve a parafa porózus anyag, így hagyja a borokat lélegezni, érni. Hátránya: igen költséges alapanyag, a palackból való kiemelése körülményes, valamint az a bizonyos rémség, a dugóíz, amelynek oka a parafaredőkben megbúvó TCA vegyület. Becslések szerint a palackozott borok akár 5%-a is ?dugós? lehet.

A szilikon dugót épp a parafa hátrányai hívták életre. Tökéletesen zár, gazdaságos, a reduktív borok megjelenésével ez a módszer terjedt el, mert így 100%-osan megőrizhető az adott bor frissessége, üdesége, primőr aromái. Hibája csupán az esztétikai kép. Meg hogy nagyon nehéz visszatuszkolni a palackba felbontás után.

A csavarzár. Ugyanúgy, mint a szilikon dugót, a könnyed fehérek és rozék lezárására használják. Ausztráliában és Új-Zélandon a borok fele már ilyen kiszerelésben érkezik a boltok polcaira. Ezzel a témakörrel (a csavarzárak elterjedése és elfogadottsága) foglalkozott a Wine Intelligence tanulmánya is. Munkájuk során az Egyesült Királyságban, és az USA-ban vizsgálódtak.

Az Egyesült Királyságban a duplájára nőtt a csavaros kupak elfogadottsága, de az USA-ban is már 70%-os az elfogadottság a borivók körében. Az elmúlt 8 évben a briteknél 85%-ra nőtt az elfogadottság, míg 2003-ben még csak 41%-os volt.

Ami még érdekes: óriásit nőtt azok aránya, akik előszeretettel vesznek bort csavaros kupakkal. Míg 2003-ban csupán 6%-a volt ilyen a vásárlóknak, mára ez a szám 42%-osra nőtt. A növekedés elsősorban a 30-40 év közötti nőknek, illetve a fiatalabb fogyasztói rétegnek köszönhető.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás