Hír | 2012.04.07.

Borutasellátó (7): Maurer Oszkár, a küldetéses ember

Borutasellátó (7): Maurer Oszkár, a küldetéses emberMaurer Oszkár
2012.04.07. Felkészülvén a Mezőgazdasági Múzeumban tartandó, április 27-i Duna Borrégiós Bornapra, bemutatjuk azokat a borászokat, akik jelen lesznek boraikkal a rendezvényen. Ma a hajdújárási Maurer Oszkárról írunk.

A hajdújárási, bácsszöllősi ültetvények Trianon előtt még a Csongrádi borvidékhez tartoztak. Ma a Szabadka-Palicsi borvidék részei. A Ludasi-tó szomszédságában a csengődi vagy a szomszédos ásotthalmi homokbuckás vidékhez hasonló területeken zöldellnek a szőlőskertek. Maurer Oszkár ősi magyar fajtákkal foglalkozik elsősorban. Őrzi a hagyományokat és makacsul kísérletezik.
Maurer Oszkár küldetéses ember. Íme néhány gondolata:
?Az érzelmek és a józan gondolkodás örök párviadala nem mindig oltja ki egymást, van az úgy is, hogy mindkettő ugyanazt akarja, csak egy kicsit másképp. Így lettem én borász. A szívem és az eszem akarta. Szárnyalva,  álmokat kergetve, és közben szilárd meggyőződésben, hogy a jó úton járok.?
?A Kárpát-medencében egyedülálló módon 55 000 tőkét művelünk bakművelésben. Részben azért, mert ez itt a hagyományos művelés, részben pedig minőségi okokból. A világ legsikeresebb borvidékein szintén ez a művelésmód dívik, annak ellenére, hogy legalább duplája az ilyen ültetvények művelési költsége, a kordonos, és magas művelésűekéhez képest.?
?A természetesség a borkészítés során is alapelv számunkra.  Rengeteget kísérletezgetek a szőlőben és a borkészítésben. Sokféle módon próbálkozunk a metszéssel, zöldszürettel, szürettel, héjon áztatással, préseléssel, erjesztéssel és érleléssel. Minden egyes bor esetében a legjobb választásra kell törekednünk a termesztés és feldolgozás során, hogy az eredmény mosolyt csaljon az arcunkra.?
Aki egyszer megismeri, Osziként fogja emlegetni, de becsapós ez a kedveskedő Oszi, mert mögötte komoly, erős fal van, igazi várfal. Maurer szilárd ember, a borai pedig mindenek előtt teltek. De nem robosztusak és nem tolakodóak és nem kemények, a vörösek sem tanninbombák,  hanem egészen egyszerűen teltek, mint  Rubens asszonyai.
Van olyan kövidinkája, amely megrészegíti a lelket ? egyetlen kortya napokig foglalkoztatja az embert. És van olyan kadarkája, amely egyszerre fűszeres, gyümölcsös, bájos és tüzes.
?Elmehetünk innen megkeresni a világnak azt a pontját, amit már mások szorgalommal, értékőrzéssel és értékteremtéssel, közösségben gondolkodva élhetőbbé, rendezettebbé, békésebbé tettek, hogy megirigyelve a csodájukat, közöttük éljünk. De tudva azt, hogy a Jóisten itt sem mérte szűkebb marokkal az adottságokat, dönthetünk úgy is, hogy itt őrizzük és alkotjuk az értéket, az édes szülőföldet tesszük jobbá, szerethetőbbé, rendezettebbé, békésebbé, vállat vállnak vetve. Minden rajtunk múlik.?
Maurer Oszkár szeretettel vár mindenkit Hajdújáráson, a szülőföldön. Bejelentkezésre pazar hidegtálak és kiváló borok, sőt pálinkák várják a vendégeket. Öt főtől kilencvenig a kis pincében vagy a falu éttermében házias ízekben, vendégszeretetben, gondolatban gazdag program vár a borturistákra.

Hozzászólások

+ Új hozzászólás