Hír | 2012.04.05.

Borutasellátó (5): Somodi Sándor, az előkép

Borutasellátó (5): Somodi Sándor, az előképSomodi Sándor
2012.04.05. Sorozatunk következő állomása Ásotthalom, ott is a szerbiai határra ráhúzódó erdő, aminek mélyén nagy csendben dolgozik a borember.

Somodi Sándor sok szempontból Frittmann János előképe. Az ásotthalmi borász jelent meg először az alföldiek között a gasztronómiában saját név alatt palackozott borral. A soltvadkerti borász többek között épp az ásotthalmi erdő egyik eldugott zugában, a Somodi Borgazdasági Kft.-ben tanulmányozta a palackozást, mert meg akarta tudni, hogy mire kell ügyelni a nagyüzemitől eltérő körülmények között.

Somodi a kilencvenes évek éledező szegedi borkultúrájának volt a sztárja. Ő az első alföldi borász, akit soraiba választott a Pannon Bormíves Céh elitklubja.  Aztán kifagytak a szőlői, mert hát a homok képes kegyetlenkedni, elveszített hét hektár ültetvényt. Somodi most saját szőlő nélküli borász, aki húsz év alatt alig tudott fejleszteni kicsiny üzemén, Frittmann pedig az ország egyik legjelentősebb mesterembere, nagy borászat feje, akinek mindenütt odafigyelnek a szavára.

Somodi Sándor 1962 és 1966 között mindent megtanult a budafoki Borgazdasági Technikumban. Érdekes, hogy épp az iskola neve miatt lett az ő cége is három évtizeddel később borgazdaság, egészen egyedül álló módon. A monori születésű fiatalembernek két állást ajánlottak, egy tokajit és egy szegedit. Az utóbbit választotta, mert szegedi volt a menyasszonya. Néhány esztendő múlva már a Dél-Alföldi Pincegazdaság mórahalmi és ásotthalmi pincészetét vezette. Korrekt, jó ivású borok születtek a keze alatt. (Ezt e sorok írója személyes tapasztalatokra építve állíthatja, mivel hosszú évekig vásároltunk Somodi-féle kövidinkát és rizlinget a mórahalmi kispincében.)  A privatizációkor saját területekhez jutott és összerakott egy kicsiny borfeldolgozót. Chardonnay-val és rajnaival nyitott, majd domaszéki alapanyagból készített rozét, csongrádiból cabernet franc-t. Akkoriban ezeknek a széles határban sem volt párjuk.

Somodi Sándort a szakmában mindenütt megsüvegelik, mert érti a bor nyelvét, ami egyben a tisztesség nyelve is. Több esztendő visszafogottsága után újult erővel vág bele a munkába. Kevés jobb hírt oszthatunk meg a borszeretőkkel.

www.somodisandor.hu

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás