Hír | 2012.04.02.

Borutasellátó (2): Ungerbauer, a harcos bokrosi

Borutasellátó (2): Ungerbauer, a harcos bokrosiA borok és borászuk
2012.04.02. Folytatjuk sorozatunkat az április 27-i fővárosi (Mezőgazdasági Múzeumbeli) Duna Borrégiós bornap elé.

Nagy távlatokban gondolkodik Ungerbauer György, a Csongrádi borvidék kemény érdekvédője, aki visszavitte Csongrádra a borvidék központját. Hogy mit jelent a nagy távlat? A borai címkéjét például tíz évig tervezte, s most is képes fölsorolni három évtizednyi feladatot, amikor a vendégnek megmutatja a romantikusan zegzugos borászatot a hozzá tartozó borkóstoló hellyel, terasszal, a Tisza holtágára tett kis színpaddal, ahol tavasztól muzsikusok, táncosok és borisszák tucatjai adják át egymásnak a helyet. Pedig nem most kezdte, hiszen 1966 óta dolgozik a családi borászatban, persze a szocializmus éveiben párhuzamosan a téeszben is folyt a munka, s közben jó üzleti érzékkel kiépítette azt a 40 hektáros, elektronikus öntözőrendszerrel felszerelt oltványtelepet, ahonnan ellátja venyigével az egész Alföldet, tehát a hazai ültetvények közel felét.

Hét fehér és öt vörös fajtával foglalkoznak itt, kissé felborítva a borvidékről tanultakat. Kilencven helyre szállítanak ők maguk bort és három nagy helyi értékesítési lánc vesz részt az üzletben. Errefelé szokatlan módon boraik kétharmada palackba kerül.

Boraik egytől egyik hamisítatlan csongrádi íz világgal jelentkeznek. Aki ismeri Mórt, Pannonhalmát vagy Ászár-Neszmélyt, ismeri a borok belső fordulatait is: hol van dózisa az illatnak, fanyarság, kesernye, gyümölcsös feltét vagy savhangsúly. Csongrádnak is van ilyen kottája, a könnyed szerkezetre rá-ráül egy-egy tartalmasabb anyag, legyen az roppanós zamat vagy még inkább fűszer. Aki közel engedi magához a csongrádit, a bor is befogadja a kóstolót.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás