Hír | 2011.11.26.

Borellenőrzések

BorellenőrzésekBorellenőrzések
2011.11.26. Az Európai Unióból beáramló borokat vizsgálják.

Az első jelentés alapján eddig összesen 7000 hektoliter Európai Unióból származó bort ellenőrzött a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH). Ebből a legtöbbet, 5500 hektolitert Bács-Kiskun megyében ? válaszolta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Font Sándor azonnali kérdésére a Parlamentben. A kormánypárti képviselő az Olaszországból sokszor számla nélkül beáramló olcsó bor ellen sürgetett lépéseket. Az ellenőrzések fokozásával azt kívánjuk elérni, hogy az importot bonyolító vállalkozások ne juthassanak jogtalan előnyökhöz azzal, hogy a jogszabályi előírásokat kikerülik. Ahol szükséges, ott a kellő szankciókkal fogunk fellépni ? jelentette ki a miniszter.

Fazekas Sándor 2011. november 9-én rendelte el az import borok kiemelt ellenőrzését a hazánkba érkező külföldi borok nagy mennyisége miatt. Az MgSzH a borok első magyarországi tárolási helyén, nagy- és kiskereskedelmi egységekben, elosztó központokban, hűtőházakban és előállító létesítményekben ellenőrzi, hogy a borok megfelelnek-e az élelmiszerjog előírásainak. A vidékfejlesztési miniszter egyetértett Font Sándor felvetésével, miszerint nemcsak a borok élelmiszerbiztonsági adatainak vizsgálatára, hanem közúti, vámszaki ellenőrzésre is szükség van a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködésével.

Fazekas Sándor felhívta a figyelmet azonban arra, hogy az import borokat magyar borászok egy része hozza be és árulja hazánkban, ki tudja, milyen címkék alatt, károkat okozva ezzel az egész ágazatnak. Erről a kérdésről tisztázó vitát kell folytatni a borásztársadalommal ? hangsúlyozta a vidékfejlesztési miniszter.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás