Hír | 2011.11.25.

Bevezetés az összehasonlító bornevelésbe

Bevezetés az összehasonlító bornevelésbeAz év borásza Egerben
2011.11.25. Hagymási József egri bormester: ?Majd a bor megmondja?.

November 22-én egy kis késői kékfrankos szedésével Hagymási Józsefnél is befejeződött a szüret. ?Ennek a területnek a 80%-át már leszedtük, ezt a keveset próbaképp  hagytuk fenn: kíváncsiak vagyunk, mi lesz ebből a töppedt, koncentrált szőlőből? ? fűz kommentárt saját döntéséhez a Föld és Lélek nevű szép bor alkotója.

?A behozott szőlő szép és egészséges volt, az elmúlt 10-20 évben nem volt dolgunk ilyen alapanyaggal. Egyelőre csak a kadarka rozénk van kész, friss, üde, gyümölcsös, epres- málnás világú, finom savak jellemzik, igazán kiegyensúlyozott, szép bor. Kicsit korábban szüreteltük mint általában, hogy ezeket az illatokat, ízeket meg tudjuk őrizni. A cabernet franc csodálatos, a chardonnay illatos, gyümölcsös. Nagyon szép a leányka, az olaszrizling is szép illatos, a kékfrankoshoz is nagy reményeket fűzünk. De ezek még gyerekborok. Olyan ez, mint egy családban a cseperedő gyerekek sorsa. Van egy bizonyos számú gyerek, a mi esetünkben épp négy, mindegyik ugyanúgy van nevelve, mégis teljesen más emberek lesznek. Persze lesz, amiben hasonlítani fognak egymásra külsőleg és belsőleg, de mégis teljesen különbözőek. Ilyenek a borok is. Jó az alapanyag, de ahhoz, hogy felnőtté váljon, több hónap, vagy akár másfél-két év is el kell, hogy teljen. Én ekkor szeretek értékelni egy évjáratot vagy egy bort.?

Volt itt egy sikeres Bormester Cuvée 2003-ból, ami ezüstöt hozott el Párizsból a Vinalies-ről. Itt a nagynak tűnő évjárat. Lesz-e újabb Bormester? ? kérdezzük a 2011-es év egri borászától. ?Ezt a bort az elmúlt években nem készítettük el, csak a kiemelkedően magas évjáratokból fog születni, ami lehetőleg a 2011-es is lesz. Ilyen borunk még a Föld és Lélek (száraz vörös cuvée), ez a bor szintén csak az arra alkalmas évjáratokból készül.

Persze ezek csak az én gondolataim, mert a végső szót a bor mondja ki.?

Szóval minél jobban nevelem a bort, annál jobban nevel ő engem.

Beruházás, fejlesztés? ?Vállalkozó kedvű építők vagyunk, évente fejlesztünk valamit. Idén új fogadógaratot állítottunk be beépített mérőcellával, emellett duplafalú erjesztőtartályokat és új fahordókat szereztünk be. Pinceágat is bővítettünk, hogy az építés se maradjon ki? ? összegez.

?Eger és benne a mi pincénk megfontolt ütemben halad, nem kapkod, kivárja a végét.  Jó példa erre, hogy most volt az utolsó szüreti napunk? ? rajzolja végig a kört, aminek közepében ő maga áll.

Vagyis a bor.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás