Hír | 2011.11.21.

Bemutatkozik a sherry

Bemutatkozik a sherrySherryk szigorú rendben
2011.11.21. A sherry világa néven kóstolót és előadást szervez a Borkollégium november 24-én.

A sherry a spanyolországi Jerez község környékén termő fehér szőlőből készülő likőrbor.

Mind a bornak, mind az erősítéshez használt borpárlatnak a ?Sherry-háromszögből? kell származnia, mely a Cádiz tartománybeli Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda és El Puerto de Santa María között található. A régió Európa egyik legrégebbi és legmelegebb éghajlatú szőlővidéke.

A sherry készítésekor megvárják a must teljes kiforrását, és ezután kevernek hozzá alkoholt, mely kötelezően brandy. Több változatban készül a száraz, könnyű finotól egészen a sokkal sötétebb és időnként édesebb olorosóig. Ezek édesítését ? mivel a kiforrást nem szakítják meg ? utólag végzik.

Érlelése nem a máshol megszokott föld alatti pincékben, hanem bodegáknak nevezett hatalmas, katedrálisszerű csarnokokban történik.

A sherry érlelése és keverése egyaránt az ún. solera-rendszerrel történik. Hordók hosszú sorát halmozzák egymásra több szintben. A legfelső sorba kerül a legfiatalabb bor, a legalsóba a legöregebb. Ez utóbbit hívják tulajdonképpen solerának (a spanyol suelo - talaj, padló szóból). A palackba mindig a földön fekvő sorból nyerik a bort. Évente kétszer 5-30 százaléknyi bort palackoznak le, amit a felette levő sorból pótolnak, majd így folytatódik a művelet a legfelső sorig, amit végül a legutóbbi szüretből származó borral töltenek fel. Ily módon az érlelés minimum 3 évig tart. Ez a rendszer garantálja a sherry állandó ízét és minőségét.

Az érlelés során a sherrys hordókat nem töltik teljesen tele, hogy a bor jobban szellőzzön és kialakulhasson a tetején egy finom élesztőréteg, az ún. flor. Mintegy hat héttel az érlelés megkezdése után a hordókat tartalmuk szerint különböző kategóriákba sorolják - ekkor a bor alkoholtartalma még csak 11-12,5% körül van. Az újbort egy évig hagyják pihenni mielőtt erősítenék (=borpárlattal szeszeznék). Az eltérő kategóriákba sorolt borokat eltérő mértékben erősítik, 15-17,5%-ra.

A sherry ízének alakulására nagy hatással van a flor. Ez teszi szárazzá a sherryt, ez adja a kissé élesztős ízt. A testesebb borokat 17,5%-ig erősítik, ami megakadályozza a flor növekedését, ezért ezek a sherryk gyorsabban oxidálódnak és sötétebb lesz a színük.

Részvételi díj: 8.000 Ft

Info: [javascript protected email address], 1/2022-886.

http://www.sherry.org

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás