Hír | 2017.06.21.

Barangolás Etyeken

Barangolás EtyekenTúrázó borírók
2017.06.19. A "Nagylátószögben" jelszóval invitálta dűlőtúrára a sajtó képviselőit az Etyeki Kúria. A túra alatt az érdeklődők a buszról traktorra váltva Mérész Sándor főborász kalauzolásával a Nagy-Látó-hegy dűlőin tágíthatták látószögüket a régi telepítések kapcsán, majd a Kis-Látó-hegy új telepítéseit és a még betelepítésre váró új területeket vették górcső (nagyító, tehát itt: messzelátó) alá.

Elitborinfo

Az Etyeki Kúria Borgazdaság jelenleg 27 hektár termőterületen gazdálkodik az Etyek-Budai borvidéken és 20 hektárt meghaladó területe van Sopronban. Az Etyeki dombság szeles, de bőséges napsütéssel ellátott fennsíkjain, egyedi ökológiai adottságok között, mészkő alapú, mélyrétegű barna erdőtalajon teremnek a Kúria fő fajtái, a chardonnay, a sauvignon blanc és a pinot noir, míg Sopronból származik a kékfrankos, a merlot és az újonnan piacra dobott zweigelt.

A dűlőtúrán a látogatók a buszt traktorra és gyalogszerre váltották és Matolcsy Sára, a birtok társtulajdonosa üdvözölte a vendégeket. A poharakban az egyik újdonságot, a Pláne Frizzante-t, az Etyeki Kúria gyöngyöző borát kóstolhatták. Sára köszöntő szavai után átadta az irányítást Mérész Sándor főborásznak, aki elsőként a régi telepítésű, termő területeket mutatta be.

Az Alcsútdoboz határában, a tengerszint felett 180-220 m magasságban fekvő dombság, a Nagy-Látó-hegy telepítései kb. 16 hektár területen az első ütemben a következő telepítések zajlottak: 2001-ben, úttörőként telepítettek pinot noir ültetvényeket, melyeket 2002-ben, a chardonnay, 2006-ban újabb pinot noir, míg 2007-ben pinot noir, sauvignon blanc és szürkebarát követtek.

A Nagy-Látó-hegyen alacsony, Guyot művelésmód zajlik. A franciául Guyot, vagy magyarul szálvesszős combművelésmód lényege, hogy a tőketörzs nem ágazik el, csak felfelé keskenyedő törzse van és arról kötik le vízszintesen a vesszőt.

Az Etyeki Kúria 2013-ban vásárolt új területeket az alcsútdobozi Kis-Látó-hegy dűlőin, ahol először a régi telepítéseket kivágták, majd különböző vegyes gabonákat ültetve pihentették a talajt. Az új területre gondos előkészítő munka után sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir tőkék kerültek, összesen 13 különböző alany és klón kombináció, hogy a betelepített terület adott részén a lehető legjobb minőségű szőlő teremhessen. Ezek a telepítések talán bár már az idén is produkálnak kisebb termést, de igazán termőre jövőre fordulnak, így akkor számolnak az első szürettel.

A fejlesztés harmadik üteme egy, a 2015-ös telepítés feletti erdőterület egy részén jelenleg is zajlik. Mielőtt az erdőt öt hektár területen idén januárban kivágták, hogy előkészítsék az újabb szőlőtelepítést, 2016 őszén Alcsútdobozon ugyanekkora területen egy új akácost ültettek. A terület jelenleg pihentetés alatt van, a tervek szerint két-három éven belül kezdődhet meg a szőlőtelepítés. Mérész elmondta, hogy minden bizonnyal ezekre a területekre is chardonnay, pinot noir és sauvignon blanc kerülhet majd, de valószínűsített egy meglepetést is. A termő területek nagysága az újonnan telepítendő öt hektárral harminckét hektárra növekszik.

Nagy Vince értékesítési vezető kiemelte, hogy a Kúria szakemberei folyamatosan nyomon követik a fogyasztói igények változását, az új trendeket és a nemzetközi tendenciákat, így időben fel tudnak készülni a piaci változásokra és képesek felállítani egy preferencia rendszert. A tervezés minimum 3-4 évre előre történik, ez az a minimális időtáv, amit meg kell tudni tervezni egy ekkora méretű borászat optimális irányítása érdekében. A kiegyensúlyozott, hosszú távú stratégiai gondolkozásban látják a siker kulcsát. Az idén az eladott palackszám az elvárások szerint megfogja haladni az eddigi 200 000-es darabszámot.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás