Hír | 2018.12.05.

Balla Géza az Év bortermelője

Balla Géza az Év bortermelőjeBalla Géza és Munkácsy. Klasszikusok

2018.12.05. Ma döntött a Magyar Bor Akadémia. Az ópálosi (Arad-hegyaljai) csúcsborász, Balla Géza lett 2018-ban az Év bortermelője.

Elitborhír - Dlusztus Imre írása

A díj 1991-től tartó karrierjében még nem fordult elő, hogy valaki az első jelölésekor azonnal meg is nyeri a versengést. Balla Géza azért nyert, mert a "megkoronázása" benne volt a levegőben. Néhány éve így írtam róla:

"Az Arad-hegyaljai, szegedi bázissal is rendelkező Balla Géza kedveli a vastag borokat. Könnyű ezt leszűrni abból, hogy mindegyik tételében, legyen az reduktív fehér, rozé vagy a mikrooxidációval bájossá tett vörös, rendesen van anyag. A nagyüzemi vezérigazgatóból lett családi borász a szőlőben szereti a végletekig feszíteni a húrt: akkor szüretel, amikor már töpped a gyümölcs, de még jó formában vannak a fenolok. A Ménesi borvidék hagyományai diktálják ezt a hozzáállást, hiszen az itteni mikroklíma aszút, szamorodnit is képes érlelni, ráadásul kékszőlőn, jelesül a tájban évszázadok óta honos kadarkán.

Balla Géza hosszú évek aprólékos munkájával, a Kárpát-medence tanult kadarkatermelőit és a kutatóintézeteket is lejárva szelektálta ki azokat a lazább fürtű kadarkákat (klónról óvatosságból nem beszélünk), amelyek egészen sűrű textúrát, de a fajtára jellemző fűszerességet adnak – egy emeltebb szintű gyümölcsösséggel párosulva.

Az ópálosi borász igazi határeset. Odaát van, de a miénk. Legmagasabban fekvő szőlője oly magasban zöldell, mint a Nagy-Eged-hegyi, egri testvére, ugyanakkor épp itt ér véget a Nagy-Alföld. A borászat mérete már-már nagyüzemi, ugyanakkor itt minden Balla Géza kezéhez simul. Ő maga romantikus ember, akitől azt várnánk, hogy pincéje mélyén bevárja a sorsot, hogy például elismerjék az anyaországban is, ezzel szemben hihetetlen munkabírással járja Magyarország pincészeteit és éttermeit, ráadásul egyetemi borászati tanszéket is vezet."

Hát most elismerte e rangos díjjal is az anyaország. Isten éltesse sokáig!

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás