Hír | 2018.04.11.

Az „MTA Bora 2018” címet nyerte el a Nyári Pince a 2017-es Szent György-hegyi Chardonnay-val

Az „MTA Bora 2018” címet nyerte el a Nyári Pince a 2017-es Szent György-hegyi Chardonnay-valNyári Emese

2018.04.11. Apáról fiúra hagyományozódott a Nyári Pince a Szent-György hegyen. Ma már apáról leányra öröklődik, hiszen Nyári Ödön, aki a kis családi birtokon létrehozta és felépítette elismert borászatát, örömmel adja át sok évtizedes tudását kertészmérnök végzettségű borász lányának, Emesének. A fiatalasszony pedig megbecsüli az iránymutatást, magáénak érzi az ősök örökségét és édesapjával, férjével együtt  sokat tesznek azért, hogy ott  fent a hegyen, a szőlők és a borok világában a múlt, a jelen és a jövő sikeresen összeérjen.

Elitborinfo - Gombos Erzsébet írása

Az elmúlt esztendőben elegendő mennyiségű és nagyon jó minőségű szőlőt szüreteltek. Jóllehet nem volt könnyű dolguk, hiszen munkaerőhiány nehezítette a 9,5 hektáros szőlőterület megművelését. Emese, férje és egy traktoros erején felül gondozta az ültetvényt. Jelenleg már négyen vannak, és abban bíznak, hogy ez a létszámbővülés lehetővé teszi, hogy az egész éves szőlőmunkát minden csúszás nélkül elvégezzék. Az idén, ahogyan Emese megjegyezte, csendesebb évet terveznek. Tavaly beszereztek egy új traktor és az éves energiafogyasztásuk kiváltására pincészetük tetejére napelemeket szereltek fel. Ebben az évben  nem költenek fejlesztésre. A tőlük megszokott, jó minőségű, igényes borok készítésére fókuszálnak, és amit még elengedhetetlenül fontosnak tartanak, az a vendéglátásuk megújítása. Szinte követelménnyé vált ugyanis, hogy ma már nem elég kizárólag jó borral várni a vendégeket, pluszt is kell nyújtani. Azaz, ételt is kell kínálni a borok mellé. Meleg konyhát nem tudnak kialakítani, de a helyi gazdák termékeinek (sajt, sonka) felhasználásával hidegtálat viszont tudnának készíteni. A pince földrajzi helyzete miatt, hiszen magasan vannak a hegyen, csak szezonálisan tartanak nyitva - május és szeptember között - mégis, ez a vendégváró tendencia számukra is kihívást jelent, őket is kötelezi a változtatásra. Pincéjük látogatottságát figyelembe véve, egyelőre csak a főszezonban, vagyis július, augusztusban bővítenék hidegtállal a kínálatot. Ennek marketingjét készítik elő.

2014-ben hétféle szőlőfajtájuk mellé felsorakozott egy újabb, a cabernet franc. Az ekkor telepített szőlő tavaly fordult termőre, ebben az évjáratban mutatta meg első borát. Milyen lett? Emese a következőképpen jellemzi: „Ígéretes, de még nagyon fiatal, nem tudok és nem is szabad messzemenő következtetéseket levonni. Nem lesz nagyon testes, komoly tétel, ugyanis ez a terület nem alkalmas arra, hogy nehéz vörösbort adjon. Inkább egy könnyed, gyümölcsös, kellemes, mondjuk úgy, nyári bor lesz, ami szerintem, egyáltalán nem baj. Szeretnénk legalább még egy évig érlelni, hogy a hegynek, a talajnak a karaktere szépen benne legyen, az ízek, az aromák jól kiteljesedjenek. Az idő dönti el, milyenné érik. Folyamatosan figyeljük a bort, lehet hogy már szeptemberben lepalackozzuk és eljuttatjuk a fogyasztókhoz.”

A 2017-es évjáratú boraik közül már palackozzák a chardonnay-t és a szürkebarátot. Legelőször  mindig e két borfajtát és a cserszegi fűszerest szokták kihozni, ezek könnyebb, reduktív borok, majd következik az olaszrizling és a rajnai rizling. A két utóbbi bor érésének alakulásától függ, mikor kerül palackozásra. Ez mindig kérdéses. Ha úgy ítélik meg, hogy érdemes hordóban érlelni, akkor sokkal később hozzák ki, ha úgy döntenek, úgy jó, ahogy van, akkor előbb kerül üvegekbe. Legkésőbb a hárslevelűt és a kéknyelűt palackozzák, ugyanis ezeket a borokat legalább egy évig fahordóban érlelik.

A tavaly szüretelt chardonnay külön említést érdemel, ugyanis újdonságként viszik el az öt tételt tartalmazó borsorukba a Budapesten április 14-én, 7. alkalommal megrendezendő, Badacsony New Yorkban nevet viselő rendezvényre, amely az idén, a Nagy Badacsony kóstoló elnevezést kapta. A nagyközönség itt kóstolhatja meg első alkalommal ezt a bort. A tudomány fellegvárában viszont már túl van a megmérettetésen. Az elismerés önmagáért beszél. A Magyar Tudományos Akadémia kilencedik alkalommal megrendezett borversenyén, a 2017-es Szent György-hegyi Chardonnay a középkategória fehérborai között első helyezést és egyben az „MTA Bora 2018” címet nyerte el.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás