Hír | 2011.11.17.

Az év bora Tokajból érkezik

Az év bora Tokajból érkezikaz év bora
2011.11.17. A tokaji Dobogó Pincészet 2006-os aszúja az Év Bora a Népszabadság Top 100-as ranglistája szerint.

A Dobogó Pincészetet 1869-ben alapították Tokaj város központjában. A birtokot 1995-ben vásárolta meg Zwack Izabella, hogy hozzájáruljon a Tokaji borvidék régi jó hírének helyreállításához. 2003-ban csatlakozott hozzá Domokos Attila, aki a pincészet borásza lett. A Dobogó pincészet kis tételben magas minőségű borokat készít, tele fiatalos lendülettel. A Márton napkor megjelent Népszabadság TOP 100-as ranglistája szerint 2006-os aszújuk az Év Bora Magyarországon.

?Az Év Bora cím nagyon sokat jelent számunkra. Elismerés, ösztönzés egyszerre. Kis pincészet vagyunk, de fennállásunk óta a kiváló minőségre törekedünk. A nemzetközi sikerek után nagyon örülünk ennek a rangos magyar díjnak? ? mondta Zwack Izabella.

A Top 100 magyar bor 2011 versenyen nem csupán azok a borok kaptak meghívót a minősítő borkóstolóra, amelyek a kiemelt versenyeken arany vagy trófea díjakat kaptak, hanem tíz szakember a saját ajánlataival is bővítette a résztvevők körét, ugyanakkor egy-egy pincészettől legfeljebb két nevezés érkezhetett. Az így kialakult válogatás került aztán a kóstolóbírák asztalára.

A borok ítészei között az idei évben a borszakértők mellett írók is szerepeltek, akik egészen eltérő szempontokat érvényesítettek a kóstolás során, megerősítve többek közt a bor és a literatúra közötti kötődés hagyományát.

 

Az Elitbor kommentárja: Zwack Izabella édesapja a második világégést követően hagyta el Magyarországot. Sokáig borkereskedésből élt meg a nyugati világban, s mivel az Egyesült Államokban, Itáliában és Nagy-Britanniában is komoly tapasztalatokra tett szert, azt is tudta, hogyan kell átadni a tapasztalatot gyermekeinek. Izabella temperamentumos, kedves teremtés. Már első borai is ilyenek voltak, s nem csoda, hogy egyre jobb, erősebb lesz a borászata.

Ami a TOP 100-at illeti ? mint e kiadvány korábbi szerkesztője ?: át tudom élni a lista, illetve a magazin készítőinek problémáit. Hitelesnek és olvasottnak kell lenni egyszerre. Ha az ?objektív? mércéket néznénk és a minősített borversenyeken elért pontszámokat átlagolnánk, akkor néhány borászat elnyomná a szintén klasszis derékhadat. Ha egy szuperzsűrivel újraminősítjük a már befutott borokat (ahogy azt mi is tettük), egyrészt nem várt eredményt is kaphatunk (a mi esetünkben hét tokaji mellett egyetlen villányi jutott be a legjobb tízbe), másrészt kritikát kapunk mindazoktól, akik nem örülnek az újrazsűriztetésnek.

Hogy borászatonként csak két bort engedünk be a százba, döntés kérdése. Az is, hogy írók is jelölnek. E két utóbbi szempont az olvasottságot kívánja szolgálni.

Mindazonáltal nagyon hasznos és tiszteletre méltó dolog ilyen elkötelezetten foglalkozni a magyar bor ügyével.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás