Hír | 2011.11.20.

Az Almagyar Projekt

Az Almagyar ProjektA szőlőbe épített főépület és az őrkunyhók makettje
2011.11.20. Csutorás Ferenc és az érseki szőlők megmentése.

?2011 nagyon jó évjárat, már minden a pincében van? . jelenti Csutorás Ferenc, alias Csuti. ?Ezt az évet a 2009-eshez tudnám hasonlítani. Az időjárás miatt sokkal hatékonyabban cukrosodtak a szőlők, a savak is rendben mind a fehér, mind a vörös fajtáknál, kimagaslóan erősek, koncentráltak, magas alkohol tartalmúak, még a fehérek és a rozé is. Az ottonel muskotályt 23-24 mustfokkal szedtük, ez kimagasló, de a leányka is nagyon vastag, koncentrált bor lett? ? folytatja lendülettel az értékelést.

Az Egri Csillag a múlt évben debütált, a szabályzati rendszere hasonló a Bikavéréhez, ugyanazokkal a paraméterekkel kell rendelkeznie a szőlőknek, boroknak, mint ott. Ma Egerben két fajta Bikavért lehet készíteni. Az első a klasszikus Bikavér, míg a második a Bikavér Superior, ebből az elsőt Csutorás készítette el 2005-ben, ez a Pannon Bormustra csúcsbora lett még ugyanazon évben. Van egy harmadik kategória is, ez a Bikavér Grand Superior, dűlős megjelenés, ilyen bor még nincs. Csutorás Ferenc rámutat: ?Itt lép be a képbe az egri dűlők fontossága. Egy dűlőből kell, hogy származzon mind a minimum öt bor, amit majd házasítani akarunk. Erre lehetőség csak kimagasló dűlőkről, és évjáratokból lesz lehetséges, ilyen a 2009-es is.?

Megemlítjük, hogy országos hírűvé vált az Almagyar Projekt. Hogy állunk most?

?Minden az érseki szőlőkkel kezdődött. Az mindig is nyilvánvaló volt, hogy az Almagyar dombon lévő 14 hektáron termett szőlőkből készült bor különleges minőséget képvisel. 2007-ben a tulajdonos belegyezésével leszüreteltük a fajtáját tekintve kékfrankost és/vagy nagyburgundit. A bor, ami készült belőle, igazán nagyszerű volt, rumos csokoládés, tutti fruttis és pisztáciás, nem is inni, szinte harapni akarja az ember.?

Így egyértelmű lett, hogy amikor 2009-ben úgy döntöttek, hogy ezt a több mint 100 éves kékfrankos szőlőt kivágják, Csutorás Ferenc, Csernus Imre és Mészáros Péter úgy határoztak, megmentik az érseki szőlőket. Az életerős csapvesszőket leszedték, a Nagykanizsán beoltott 900 vesszőt pedig 2011 májusában eltelepítették a volt érseki terület közvetlen szomszédságában, egy 3,2 hektáros területre. Erre a területre igazi hagyományos magyar fajtákat telepítették még, mint a ménesi kadarka vagy az olaszrizling (ezeket az oltványokat az arad-hegyaljai Balla Gézától szerezték be). Terv még a mézes fehér, az ezerjó, és a leányka: az Egri Csillag tervezett gerince. Készülni fog még egy kis borkóstoló helység is az Almagyaron, illetve 4 darab kis kunyhó, ahol a vendégek autentikus környezetben kóstolhatják meg az egri borokat, rálátással Eger legszebb dűlőire.

 

Az elitbor kommentárja: Óriási dologba fogtak Csutorásék. Milyen jó, hogy nem a kivágás, hanem a telepítés került itt a középpontba. Hasonlóképp megnyugtató és örömteli, hogy Balla Géza személyében egy ménesi borász nyújt szakmai segítséget egy egrinek. Ami a dűlőmitológiát illeti (copyright by Alkonyi László), Tokaj után Egerben is el kell végezni az ilyen irányú történeti kutatómunkát ? egyszerre művelődéstörténeti és marketing alapon.

És öröm nézni a filmet:

http://www.youtube.com/watch?v=3yAvFVeejG8

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás