Hír | 2013.09.04.

Az a szép kövidinka

Az a szép kövidinkaBéla Zoltán kis remeke
2013.09.04. A napokban Ercsey Dániel kollégával kóstolgattunk kövidinkát, azután Pakson beszélgettünk szakmai körben a fajtáról, később békéscsabai söröző gazdájának ajánlhattam Béla Zoltán borzsákos kiszerelését, majd az egyik szegedi étterem tulajdonosa tette föl nekem a kérdést, honnan szerezhetne be jó kövidinkát.

Reneszánsz? Jó lenne. A finom virágillat, a kedves savak játéka, a pici kesernye, a jó ihatóság mind komoly érv a borfajta divatba hozása mellett.

Anno a családom termelte, így van közvetlen tapasztalatom. Apám, bátyám Károly, így a közösen üónnepelt (november 4-5.) névnapunkon határoztuk el a szüret idejét. Igen, az ősz végére beliluló, rothadásra nem érzékeny kövidinka gyönyörűen be tud érni, és akár húsz fölötti cukorfokot is képes adni.

Mórahalmon Somodi Sándor mint a pincészet vezetője csodaszép kövidinkákat készített. Ezekben még tűz is volt, sőt teltség is a sima ihatóság, a lendület mellett.

Ma már többen jönnek ki szép kövidinkával: a Gedeon Birtok (Varga Árpád), Galántaiék, Fonték Soltvadkerten vagy Béla Zoltán Imrehegyen.

Tanuljuk meg újraszeretni ezt a fajtát is. Tudatosan, nemzeti érdekből.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás