Hír | 2012.01.28.

Átadó ünnepség Imrehegyen

Átadó ünnepség ImrehegyenAz új épület
2012.01.28. Béla Zoltán újra nagyot lépett előre. Az új borászati üzem és a kóstolóterem avatóján ott volt a Duna borrégió színe-java.

Béla Zoltánt a nektár tette híressé, ugyanakkor nem maradna fönn a neve a kiváló borászok között, ha nem készítene szép kövidinkát, rieslinget, pinot noirt vagy kékfrankost. Tegnap félszáz szakmabeli járta be az új üzemet, aminek homlokzata a környékbeli sváb parasztbarokk stílusát követi, majd szép sorban következtek a köszöntők. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében pályázott több mint százmillió forint és az önerő révén új fogadó garat, zúzó-bogyózó, szivattyú és komplett kóracél erjesztőtér kerülhetett a település jelképévé váló épületbe.
Gyenizse Lajosné, Imrehegy polgármester asszonya kiemelte, hogy a fiatal, 1952-ben önállóvá vált települést a távolabb élők 90%-ban a Béla Borászat székhelyeként azonosítják be, így ő is a legismertebb polgártársukként tartja számon a borászt.  Font Sándor, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke személyes élményeiről számolt be, s megtudtuk, a képviselő az imrehegyi tanyavilágban nőtt fel. A soltvadkerti politikus kiemelte, hogy  a Frittmannék ismertsége és elismertsége húzóerőt jelent olyan borászok számára, mint Béla Zoltán, Gálné Éva, a borász Font Sándor vagy Koch Csaba. A nevezettek és a többi tenniakaró helyi borász nem egymás versenytársai, hanem a közös célokért dolgozó kollégák.
Kisari István, a Duna Borrégió Szőlész-borász Egyesületének titkára mint a család régi tisztelője és barátja a borászat életútjának esszéisztikus bemutatására vállalkozott. Elemzése pontosan mutatta be a borászat indulását, hagyományait, törekvéseit, fajtaválasztékát, erényeit és lehetőségeit. Rámutatott arra, hogy a kertészeti egyetemi diplomát 1991-ben megszerző Béla Zoltánnak szerencsés módon ekkor már módjában állt elkerülni a nagyüzemi tapasztalatszerzést, ugyanakkor a szakma minden területét az önállóság első néhány nehéz lépésével kellett bejárnia.
E sorok írója a Duna Borrégió Borút Egyesület elnökeként, no meg Elitborként a Béla-borok tartalmi jegyeiről beszélt. Erre vonatkozóan:
Szép borok Imrehegyről

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás